Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Česku sa od budúceho roka zvýšia dôchodky
Zdielať na
Zahraničie

V Česku sa od budúceho roka zvýšia dôchodky

Zdroj: zavosh

Priemerný starobný dôchodok dosiahne 9111 Kč (10 933 Sk), pre odborárov je to vzhľadom na výdaje málo.

Dôchodky v Česku sa od začiatku budúceho roka zvýšia priemerne o 346 českých korún mesačne. Rozhodla o tom dnes vláda. Priemerný starobný dôchodok tak dosiahne 9111 Kč (10 933 Sk).

Podľa opozície a odborov je navrhované zvýšenie príliš nízke, pretože dôchodcom ani nedorovná dopady vládnej reformy verejných financií. Z päť na deväť percent sa zvýši napríklad nižšia sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá sa vzťahuje na potraviny, lieky či verejnú dopravu. Minister práce a sociálnych vecí Peter Nečas ale tvrdí, že penzistom zhoršenie životnej úrovne nehrozí. Už skôr prisľúbil, že pokiaľ to bude nutné, bude zvýšené výdaje kompenzovať ďalšou valorizáciou v roku 2009.

Zvýšenie dôchodkov si vyžiada 11,66 miliardy českých korún, celkovo by na dôchodky podľa navrhovaného rozpočtu, ktorý schválila vláda, malo putovať celkom 297,9 miliardy českých korún. Podľa Nečasa reálna hodnota dôchodkov dosiahne v budúcom roku 108,2 percenta reálnej hodnoty penzie v roku 1989 a bude zodpovedať viac než 40 percentám priemernej mzdy. Podľa odborárov ale penzie po plánovanom zvýšení naopak dostane pod túto hranicu.

Podľa Nečasa bude pridaných 130 českých k pevnej časti dôchodku vyšší, ako by mali byť predpokladané výdaje spojené s rastom cien kvôli vyššej DPH. Prepočty ministerstva uvádzajú, že by senior mal kvôli daňovým zmenám vydať mesačne asi o 115 českých korún viac. Podľa odborárov ale výpočet nezohľadňuje ďalšie výdaje, ako sú napríklad zavedenie poplatkov u lekára.

Taktiež niektorí analytici odhadujú rast výdajov dôchodcov zhruba na šesť percent, a to bez zdravotníckych poplatkov. So zdražením energií, ekologickými daňami a ďalšími zmenami by vraj plánované zvýšenie o 346 korún mohlo výdaje dorovnať.

Nečas dnes pripomenul, že vláda v reforme financií ponechala len jednu automatickú valorizáciu, a to práve dôchodkov. U ostatných sociálnych dávok ju zrušila. Dôchodky majú zo zákona pravidelne narastať o zvýšenie cien v minulom roku a o jednu tretinu rastu miezd.    

Zdielať na

Najčítanejšie správy