Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kráľovná Alžbeta II. sa sťažuje na svoju korunováciu po šesťdesiatichpiatich rokoch
Zdielať na

Kráľovná Alžbeta II. sa sťažuje na svoju korunováciu po šesťdesiatichpiatich rokoch

Archívne video

LONDÝN / Ešte po takmer 65 rokoch má kráľovná Alžbeta II. v živej pamäti nepríjemný zážitok zo svojej korunovácie. Deväťdesiatjedenročná britská panovníčka vo vzácnom rozhovore nakrútenom pre potreby dokumentu, ktorý stanica BBC odvysiela v nedeľu, označila cestu zlatým kočom z Buckinghamského paláca na svoju korunováciu do Westminsterského opátstva a späť za "strašnú".

Bohato zdobený koč z 18. storočia, v ktorom 2. júna 1953 strávila niekoľko hodín, je podľa panovníčka odpružený len koženými remeňmi. "Nebolo to príliš pohodlné," posťažovala sa kráľovná v ojedinelom rozhovore.

Ani viac ako dva kilogramy ťažká koruna svätého Eduarda, ktorú mala na hlave počas slávnostnej ceremónie, vtedy dvadsaťpäťročnej panovníčky podľa jej terajších slov na pohodlie príliš nepridala. "Koruny majú svoje nevýhody, ale inak sú celkom dôležité predmety," uviedla.

Vzácny rozhovor, ktorý Alžbeta II. poskytla, sa bude vysielať na stanici BBC One v rámci dokumentu s prostým názvom Korunovácia v nedeľu o 21:00 SEČ. Diváci ho budú môcť zároveň zhliadnuť tiež v Spojených štátoch. BBC v predstihu zverejnila niektoré jeho pasáže. Panovníčka v dokumente podľa nich prehovorí aj o korunovácii svojho otca Juraja VI., ktorej sa zúčastnila v roku 1937 ako jedenásťročná princezná. "Videla som jednu korunováciu a bola som príjemcom iné, čo je celkom pozoruhodné," uviedla Alžbeta II.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy