Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
OSN predĺžilo misiu NATO v Afganistane
Zdielať na
Zahraničie

OSN predĺžilo misiu NATO v Afganistane

Zdroj: Koldo Hormaza

Rozhodnutie OSN pomohlo vyriešiť spor v Japonsku, či má pokračovať v misii v Afganistane.

Predĺženie misie ISAF o ďalší rok začína 13. októbra, kedy mala teoreticky vypršať jej lehota, ktorá bola schválená pomerom hlasov 14:0, pričom Rusko sa hlasovania zdržalo.   

Nová rezolúcia rovnako podporila japonskú vládu v jej domácom spore o predĺžení japonskej misie, zameranej na zásobovanie amerických a ďalších lodí podieľajúcich sa na operáciách v Afganistane, palivom. Práve táto podpora ale bola dôvodom k absencii Moskvy.

Proti ďalšej angažovanosti Japonska v námornej misii v Indickom oceáne, ktorej platnosť má vypršať 1. novembra, stojí japonská opozícia. Japonský premiér Šinzó Abe minulý týždeň nečakane oznámil svoju rezignáciu po roku v úrade, pričom za hlavný dôvod svojho odchodu označil práve spory v Afganistane.

Nová rezolúcia OSN vyzýva krajiny, aby do ISAF "prispeli personálom, vybavením a ďalšími zdrojmi". Odsudzuje taktiež samovražedné atentáty, únosy a ďalšie násilnosti proti civilistom a medzinárodným silám v Afganistane a obviňuje fundamentalistické hnutie Taliban a ďalšie extrémistické skupiny, že využívajú civilistov ako ľudské štíty.

Na nedeľu je v ústredí OSN v New Yorku plánovaná vysoká schôdzka o Afganistane, ktorej budú predsedať generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a afganský prezident Hamíd Karzáí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy