Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tajfún zoslabol na tropickú búrku
Zdielať na
Zahraničie

Tajfún zoslabol na tropickú búrku

Vietor sprevádzajúci tajfún klesol pod 118 kilometrov za hodinu, búrka ma napriek tomu stále dosť sily, aby spôsobila škody.

Tajfún Wipha dnes skoro ráno zasiahol čínske pobrežie južne od Šanghaja, zaplavil ulice miest, okolité pole a spôsobil rozsiahle výpadky v doprave i v dodávkach elektriny a vody pre desaťtisíc obyvateľov. Podľa meteorológov  sa potom, čo sa dostal nad pevninu, zoslabol na tropickú búrku a naďalej stráca na sile uviedla agentúra AP.

Zrejme sa nepotvrdia obavy meteorológov, podľa ktorých mohol tento tajfún byť najsilnejšou tropickou búrkou, aká východné pobrežie Číny postihla za posledné desaťročie.  Pred príchodom tajfúnu bolo evakuovaných takmer dva milióny ľudí a búrka si na pevnine vyžiadala prvú obeť. V Šanghaji zabil jedného muža elektrický prúd zo zhodeného drôtu elektrického napätia.  

Búrka zasiahla pevninu v ranných hodinách v blízkosti mesta Cchang-nan v provincii Če-ťiang južne od Šanghaja. Wipha sa naďalej pohybuje pozdĺž pobrežia na sever rýchlosťou asi 22 kilometrov za hodinu. Vietor sprevádzajúci tajfún už klesol pod 118 kilometrov za hodinu. Búrka ma napriek tomu stále dosť sily, aby silným vetrom a dažďom spôsobila podstatné škody.

Tajfún sa v utorok prehnal okolo Tchaj-wanu, kde zahynul stavebný robotník, keď silný vietor strhol lešenie, na ktorom pracoval. Ďalší robotník bol vážne zranený. Varovanie pred tajfúnom vydali okrom Šanghaja taktiež provincia Če-ťiang a Fu-ťien, ktorá vyzvala všetky lode, aby sa vrátili na pobrežie alebo sa odplavili z cesty postupujúcej búrky.

Zrušená bola rada miestnych letov smerujúcich z Šanghaja alebo do Šanghaja a na ďalšie regionálne letiská. Najničivejší dopad v posledných rokoch na čínske pobrežie mal v roku 1997 tajfún Winnie, pri ktorom zahynulo 236 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy