Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trumpov múr sa stáva realitou. USA na jeho výstavbu požadujú 18 miliárd dolárov
Zdielať na

Trumpov múr sa stáva realitou. USA na jeho výstavbu požadujú 18 miliárd dolárov

Archívna reportáž

WASHINGTON / Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa chce v priebehu najbližších desiatich rokov investovať 18 miliárd dolárov do výstavby múru na hraniciach s Mexikom. Vybudovanie plota bolo jedným z najvýznamnejších sľubov Trumpovej predvolebnej kampane.

Na zhruba 1 000 z celkových 3 200 kilometrov hranice medzi oboma krajinami už plot stojí. V 90. rokoch ho totiž nechala postaviť administratíva bývalého prezidenta Billa Clintona, a to kvôli nelegálnym prechodom a pašovaniu drog. Podľa návrhu amerického úradu pre clá a ochranu hraníc by mala byť bariéra do septembra 2027 predĺžená o ďalších 505 kilometrov, čo znamená, že by pokrývala takmer polovicu hranice. Návrh Trumpovej vlády počíta s výmenou či s posilnením bariéry na 651 kilometroch, ktoré už stoja.

Hraničnú stenu, ktorá má zabrániť pašovaniu narkotík a prenikaniu migrantov z Mexika, sľúbil prezident Trump voličom počas svojej volebnej kampane. Vtedy ale uviedol len minimum podrobností. Mexiko s budovaním hraničnej steny nesúhlasí, proti je v Kongrese aj demokratická opozícia. Trumpova vláda požiadala na tento rok o 1,6 miliardy dolárov na výstavbu či obnovu pohraničnej bariéry o dĺžke 118 kilometrov v Texase a v Kalifornii. Vládni činitelia pritom povedali, že o 1,6 miliardy budú žiadať aj na budúci rok. 

Trumpova vláda uviedla detaily plánu na výstavbu steny na žiadosť senátorov. Celková suma na nové zabezpečenie hraníc by podľa úradu pre clá a ochranu hraníc mala dosiahnuť 33 miliárd dolárov. Z toho 18 miliárd by malo ísť na múr, 5,7 miliardy na technologické vybavenie, miliarda na vybudovanie a údržbu ciest a 8,5 miliardy dolárov by malo byť určených pre 5 000 nových členov pohraničnej stráže, 2 500 pohraničných inšpektorov a ďalší personál. 

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy