Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kórejský polostrov - nová nádej na mier
Zdielať na

Kórejský polostrov - nová nádej na mier

Archívne video

PCHJONGJANG / Severná Kórea prijala ponuku Juhu na stretnutie a rokovania o mieri. Bude to prvé rokovanie na vysokej úrovni po viac ako dvoch rokoch. Sever potvrdil súhlas faxom dnes doobeda.

Stretnutie je naplánované na 9. januára, deň po narodeninách severokórejského vodcu Kim Čon Una, v Dome mieru, v juhokórejskom sektore takzvanej "dediny prímeria" Panmunjom v demilitarizovanej zóne (DMZ). Potvrdil to hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie, Baik Tae-Hyun. Obe strany sa podľa neho zhodli na práci na detailoch rokovaní "výmenou dokumentov" a dodal, že témou rokovaní budú "otázky ohľadne zlepšovania vzájomných kórejských vzťahov, vrátane zimných olympijských hier v Pjongčangu."

Baik povedal, že severokórejská strana sa má na budúci týždeň stretnúť aj so zástupcami Medzinárodného olympijského výboru. Faxovú správu potvrdzujúcu prijatie dlhodobej ponuky Juhu poslal Ri Son Kwon, predseda Severokórejského výboru pre mierové zjednotenie domoviny. Zatiaľ ale nie je jasné, kto presne sa na stretnutí zúčastní.

Naposledy sa podobné rokovania uskutočnili v decembri 2015, na úrovni zástupcov ministrov oboch krajín. Zásluhy za súhlas Severu si privlastňuje americký prezident Donald Trump, ktorý sa len nedávno chválil tým, že jeho "jadrové tlačidlo je oveľa väčšie a mocnejšie" ako Kimovo. Vo štvrtok ráno tweetoval o tom, že obnovenie kórejských rokovaní je tiež jeho zásluhou: "Verí niekto tomu, že by práve teraz nastal rozhovor a dialóg medzi Severnou a Južnou Kóreou pokiaľ by som ja nebol pevný, silný a odhodlaný použiť našu úplnú "silu" proti Severu? Blázni, ale rozhovory sú dobrá vec!"

Hrozba konfliktu ale stále nie je zažehnaná. Severná Kórea podľa správ portálu The Diplomat, ktorý sa odvoláva na satelitné zábery, pri nedávnom teste balistickej rakety Hwasong-12 trafila vlastné mesto. Raketa počas testu zlyhala a spadla na mesto s približne 200 tisíc obyvateľmi. Raketu vystrelili 28. apríla, no po približne 40. kilometroch letu spadla na mesto Tokčon a trafila poľnohospodársky komplex len dve hodiny od severokórejského hlavného mesta. Nie je jasné, či došlo k nejakým zraneniam.

Severokórejské raketové testy vzbudzujú obavy nielen blízkych susedov, ako Japonska či Číny, ale aj zvyšku sveta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy