Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európska únia začala diskusiu o reforme rozpočtu
Zdielať na
Zahraničie

Európska únia začala diskusiu o reforme rozpočtu

Zdroj: Karen Rustad

Cieľom diskusie je nanovo definovať zabezpečenie zdrojov potrebných na na financovanie politík EÚ.

Pred niekoľkými dňami začala Európska únia (EÚ) konzultácie o zmene priorít výdavkov v jej rozpočte. Cieľom diskusie je nanovo definovať zabezpečenie zdrojov potrebných na financovanie politík EÚ. Do tejto otvorenej diskusie boli prizvané všetky zainteresované strany na miestnej, regionálnej, národnej aj európskej úrovni. Výsledok konzultácií by mal ovplyvniť prácu Komisie na preskúmaní rozpočtu na obdobie 2008 až 2009.

 „Vyzývame všetkých zainteresovaných na všetkých úrovniach, aby sa zapojili do otvorenej diskusie o budúcich úlohách a o tom, ako možno výdavky EÚ sústrediť tam, kde prinesú najväčší úžitok”, povedala komisárka pre finančné plánovanie a rozpočet Dalia Grybauskaitová.

Tieto konzultácie, ktoré Komisia začala bez formulovania predbežných podmienok, by mali vytvoriť základ pre nový konsenzus o budúcich politických prioritách a o tom, ako by sa tieto priority mali financovať. "Každé euro vynaložené na úrovni EÚ musí priniesť európskym občanom a daňovým poplatníkom maximum pridanej hodnoty,“ dodala komisárka.
 
Práca Komisie na preskúmaní rozpočtu sa už začala. V máji tohto roku bola prijatá štvrtá správa o kohézii, v ktorej sa posudzuje pokrok dosiahnutý pri zmenšovaní regionálnych rozdielov v EÚ a v najbližšom období sa Komisia zameria na preskúmanie stavu Spoločnej poľnohospodárskej politiky.  

Preskúmané budú aj ostatné oblasti politiky. Na dôvažok, Komisia zadala prizvaným odborníkom niekoľko horizontálnych a odvetvových štúdií, ktoré majú by ukončené na jar roku 2008.

Zdielať na

Najčítanejšie správy