Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Francúzska ľavica sa pokúša o jednotnú odpoveď Sarkozymu
Zdielať na
Zahraničie

Francúzska ľavica sa pokúša o jednotnú odpoveď Sarkozymu

Zdroj: ČTK

Francúzske ľavicové strany sa cez víkend pokúsili o vytvorenie jednotnej fronty proti politike pravicového prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Francúzske ľavicové strany sa cez víkend pokúsili o vytvorenie jednotnej fronty proti politike pravicového prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Na tradičnom sviatku komunistického denníku l'Humanité sa dohodli na spoločnom posúdení iniciatív v sociálnej oblasti, ktoré Sarkozy predstaví v utorok. Dohodnuté bolo aj vytvorenie styčného výboru, ktorý je označovaný za počiatok pevnejšej štruktúry s cieľom predstaviť vierohodnú ľavicovú alternatívu vládnej politike.

Prihliadajúc na osud podobných pokusov z minulosti pozerá francúzska tlač na možnosti úspechu tejto iniciatívy skepticky.

Počas sviatku l'Humanité na parížskom predmestí La Courneuve sa vodcovia komunistov, socialistov, Zelených a trockistov zišli po prvýkrát od porážky v májových prezidentských voľbách. Víťaz volieb Sarkozy odvtedy úplne ovládol scénu a ľavica nebola schopná na jeho kroky výraznejšie reagovať. Teraz dúfa, že jej k tomu dajú príležitosť predpokladané sociálne reformy a tiež vývoj hospodárstva, ktorého vyhliadky nie sú podľa nezávislých zdrojov také, ako tvrdí vláda.

Očakávané Sarkozyho iniciatívy posúdia spoločne všetky štyri spomínané strany. Trockisti však už nebudú súčasťou styčného výboru, pretože nie sú ochotní spolupracovať so socialistami. Na nich ako na "reformistov" pozerajú s nedôverou aj komunisti. Tí ale budú potrebovať ich podporu v jarných miestnych voľbách, aby si udržali aspoň niektoré z 36 radníc miest nad 20.000 obyvateľov, ktoré ešte ovládajú.

Komunistická strana v tohtoročných prezidentských a parlamentných voľbách neuspela. V prvých z nich získala ich kandidátka Marie-George Buffetová rekordne nízkých 1,93 % hlasov, v druhých dostala strana len 4,3 % a prišla o samostatnú poslaneckú skupinu. Trojdňový sviatok l'Humanité mal ale podobne vysokú návštevnosť ako v minulých rokoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy