Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre búrku Eleanor sú bez elektriny tisícky domácností
Zdielať na

Pre búrku Eleanor sú bez elektriny tisícky domácností

LONDÝN / Búrka Eleanor, ktorá sa prehnala územím Britských ostrovov, spôsobila v Spojenom kráľovstve početné výpadky elektriny a na viacerých miestach narušila dopravu. V Severnom Írsku bolo bez elektriny zhruba 23-tisíc domácností, dodávky energie však obnovili už do 20-tisíc z nich.

 V Anglicku nemá elektrinu 2 700 domácností, vo Walese je ich 460, píše spravodajský portál BBC. V noci z utorka na stredu vietor sprevádzajúci Eleanor, ktorá sa už presunula nad Severné more, dosiahol v nárazoch 161 kilometrov za hodinu. Britská meteorologická služba vydala varovania pred vetrom vo Walese, Anglicku, väčšine Severného Írska aj častiach južného Škótska. V írskom Galway búrka spôsobila povodne. Varovanie pred povodňami platí na 50 miestach v Anglicku, na vyše 30 miestach vo Walese a viac ako 10 v Škótsku. Podľa predpovedí by mali dážď aj vietor počas dňa poľaviť.

Britská meteorologická služba okrem iného varovala pred úrazmi, ktoré môžu spôsobiť letiace úlomky. Jeden muž v Glamorganskom údolí vo Walese utrpel zranenia, keď na auto spadol strom.

Pre prudký vietor v Spojenom kráľovstve uzavreli viacero hlavných mostov. Niektoré cesty vrátane diaľnice zase blokujú popadané stromy alebo prevrátené vozidlá. Viaceré cesty sú uzavreté aj na Ostrove Man. Obmedzená je v Británii tiež vlaková doprava. Vlaky na trase Londýn Paddington - Hayes premávajú v obmedzenom počte pre predmet na trakčnom vedení, na trati Letchworth Garden City - Cambridge zase vlaky nepremávajú pre výpadok elektriny.

Koncom októbra sa Slovenskom prehnala víchrica:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy