Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajina zmenila podmienky na vstup cudzincov na svoje územie
Zdielať na
Zahraničie

Ukrajina zmenila podmienky na vstup cudzincov na svoje územie

Zdroj: Chris Price

Občania štátov, ktoré majú s Ukrajinou bezvízový styk, môžu vstúpiť a zdržiavať sa na území Ukrajiny 90 dní len v rámci jedného 180-dňového obdobia.

Ukrajina zmenila podmienky na vstup cudzincov na svoje územie a nové pravidlá sa týkajú aj občanov Slovenskej republiky, upozorňuje Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR. Občania štátov, ktoré majú s Ukrajinou bezvízový styk, môžu vstúpiť a zdržiavať sa na území Ukrajiny 90 dní len v rámci jedného 180-dňového obdobia.

V praxi to znamená, že 90-dňový bezvízový režim môže občan Slovenskej republiky využiť v rámci 180 dní len raz. Predchádzajúca právna úprava dovoľovala uplatňovať 90-dňový bezvízový režim pri každom ďalšom vstupe na územie Ukrajiny, čo mnohí občania členských krajín EÚ aj využívali. Nová právna úprava takýto postup pri vstupe a pobyte na území Ukrajiny už nedovoľuje.

V súvislosti s používaním motorových vozidiel na území Ukrajiny MZV informuje, že naďalej zostáva v platnosti predpis, podľa ktorého dopravné prostriedky, ktoré cudzinci dočasne dovezú na územie Ukrajiny pre vlastnú potrebu na obdobie dlhšie ako dva mesiace, treba zaregistrovať v Štátnej automobilovej inšpekcii Ukrajiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy