Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bývalý francúzsky premiér vypočúvaný kvôli afére Clearstream
Zdielať na

Bývalý francúzsky premiér vypočúvaný kvôli afére Clearstream

Zdroj: wikipedia.org

V afére išlo údajne o pokus očierniť terajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Bývalý francúzsky ministerský predseda Dominique de Villepin si je však istý, že ide v celej veci o jeho diskreditáciu.

Bývalý francúzsky ministerský predseda Dominique de Villepin dnes predstúpil pred sudcu vyšetrújeho takzvanú aféru Clearstream, v ktorej išlo údajne o pokus očierniť terajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Villepin, politický súper Sarkozyho v rámci vládnej pravice, je obvinený, že sa na tejto údajnej machinácii podielal. Obvinenie odmieta.

Dnešnému výsluchu, o ktorom sa predpokladá, že bude veľmi dlhý, predchádzalo zverejnenie listu, ktorý Villepin poslal vyšetrujúcim sudcom a v ktorom popiera politické pozadie aféry. Podľa neho to bol manéver súvisiaci s priemyselnou skupinou EADS, čo sa dnes bude snažit sudcom dokázať. Bývalý premiér si je istý, že teraz ide v celej veci o jeho diskreditáciu.

Aféra Clearstream sa týka zverejnenia falošného zoznamu ľudí, ktorí údajne prostredníctvom spoločnosti Clearstream brali úplatky za niekdajší predej francúzskych fregát Tchaj-wanu. Na zozname bol Sarkozy, ale tiež niektoré ďalšie známe osobnosti. Podľa tézy, na ktorú sa sústreďuje pozornosť vyšetrovateľov, malo zverejnenie zoznamu v roku 2004 za cieľ poškodiť prezidentské ambície Sarkozyho. To by dalo väčšie šance Villepinovi, ktorému sa prisudzovali rovnaké ambície.

Villepina by ako svojho nástupcu radšej videl vtedajší prezident Jacques Chirac. Špekuluje sa, že i on sa na tomto údajnom manévri proti Sarkozymu podielal.Villepin bol v dobe zverejnenia dokumentu ministrom zahraničia a dal podnet k vyšetrovaniu zoznamu, údajne v rámci boja proti medzinárodnej zločinnosti. Teraz je formálne obvinený zo spoluúčasti na nepravdivom udaní, z ukrývania odcudzených vecí a zo zneužitia dôvery.

Podľa francúzskych médií Villepin sudcom napísal, že Sarkozy bol síce terčom manévru, ale ten súvisel s vtedajším vnútorným bojom o vedenie EADS. Sarkozy sa vraj na zoznam dostal kvôli svojmu vplyvu v spoločnosti Lagardere, ktorá je v EADS účastníkom.Podľa Villepina bola aféra až neskôr "rekonštruovaná" tak, aby to vyzeralo, že jej cieľ bol politický.Sarkozy svojho času podal v súvislosti so svojím menom na zozname žalobu. Villepin teraz poukazuje na údajnú spornosť Sarkozyho postavenia, pretože Sarkozy je ako prezident garantom nezávislosti súdnej moci, ale zároveň je žalujúcou stranou.

Najčítanejšie správy