Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V moslimskom svete sa začal islamský posvätný mesiac - ramadán
Zdielať na
Zahraničie

V moslimskom svete sa začal islamský posvätný mesiac - ramadán

Zdroj: ČTK

Väčšina z 1,2 miliardy moslimov na svete dnes začala sláviť islamský posvätný mesiac ramadán.

Začiatok deviateho a najposvätnejšieho mesiaca v moslimskom kalendári, sa tradične určuje podľa fázy pribúdajúceho mesiaca, čo často rozdeľuje islamské krajiny a sekty pri určovaní presného dátumu. Vo väčšine moslimského sveta sa ramadán začína dnes, aj keď Líbya s oslavami jeho príchodu začala v stredu, v ten istý deň ako nigérijskí moslimovia.

Počas svätého mesiaca moslimovia musia dodržiavať pôst v jedle a pití a zachovávať zdržanlivosť v sexuálnom živote od úsvitu do súmraku. Aktivity sa pohybujú medzi tzv. iftarom, teda prerušením pôstu pri západe slnka a suhurom, čo je posledné jedlo pred východom slnka.

Otto J. Simon


V Indonézii, krajine s najväčším počtom moslimov na svete, úvod ramadánu zatienilo najnovšie zemetrasenie. V Thajsku v juhovýchodnej Ázii armáda v stredu zrušila nočný zákaz vychádzania na potlačenie separatistického povstaleckého hnutia v moslimských provinciách, kde ľudia ramadán začali oslavovať takisto dnes. V multikultúrnom Singapure je ramadán len jedným z oslavovaných sviatkov popri čínskom jesennom sviatku a indickom festivale Deepavali na budúci mesiac. V Bangladéši vláda znížila ceny ryže o 20 percent a otvorila asi 100 obchodov v Dháke s výhodnými cenami potravín.


V egyptskej Káhire sa nákupná horúčka začala pred niekoľkými týždňami, keď sa veriaci pripravovali na prvý deň ramadánu oslavovaného v rodinách jedením datlí a mlieka v súlade s islamskou tradíciou. Šiitský Irán začal s pôstom takisto dnes, kde počas dňa sú zatvorené reštaurácie. Zmätok v tom, kedy sa ramadán začína, viedol niektorých ľudí v afganskom Kábule k tomu, že vstali v stredu o 3:00 ráno miestneho času, aby sa najedli pred úsvitom. Taliban už pohrozil, že počas ramadánu podnikne vlnu útokov na vlády a západné vojenské terče v Afganistane.


V irackom Bagdade však americká armáda uviedla, že násilie pred posvätným obdobím bolo menšie tento rok a očakáva pokračovanie tohto trendu. Počas ramadánu je zmiernený nočný zákaz vychádzania a pohybu áut. Štyristo rokov starý trh Šorjá v Bagdade bol plný tovaru a ľudia nakupovali korenie, cukor, čaj a orechy dovážaných v týchto dňoch zo Sýrie. Iracká sunnitská arabská komunita začína ramadán oslavovať dnes, o deň neskôr sa pridajú aj väčšinoví šiiti.


Obyvatelia Pásma Gazy oslavujú svoj prvý ramadán pod kontrolou Hamásu, ktorý v rámci gesta dobrej vôle v stredu oznámil prepustenie 84 väzňov. Saudská Arábia, kolíska islamu, sa pripravuje na príchod asi milióna pútnikov, aby vykonali tzv. umrah, čiže menšiu púť do Mekky. Keďže štedrosť stúpa počas ramadánu, v Kuvajte monitorujú finančné dary islamských charít a zakázali tam akékoľvek hotovostné dary, aby zabezpečili, že peniaze určené na dobročinnosť sa nedostanú do rúk extrémistických organizácií.

Zdielať na

Najčítanejšie správy