Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Prahe budú rozhodovať americkí kongresmani o radare
Zdielať na

V Prahe budú rozhodovať americkí kongresmani o radare

Zdroj: Center for American Progress

Demokratka Ellen Tauscherová, ktorá stojí na čele skupiny amerických kongresmanov, zdieľa názor, že hrozby útoku, ktoré sú argumentom pre výstavbu protiraketového štítu, existujú.

Do Čiech mieria ďalší americkí kongresmani, ktorí budú v Prahe hovoriť o možnosti výstavby protiraketového systému v strednej Európe. V piatok tu bude jednať trojčlenná skupina vedená demokratkou Ellen Tauscherovou, oznámilo dnes ČTK americké veľvyslanectvo. Kongresmani by sa mali stretnúť s premiérom Mirkom Topolánkom, podpredseda pre EÚ Alexandrom Vondrom (obaja ODS) či šéfom opozičnej ČSSD Jiřím Paroubkom.

Tauscherová zdieľa názor, že hrozby útoku, ktoré sú argumentom pre výstavbu protiraketového štítu, existujú. V májovom rozhovore pre Der Spiegel však vyslovila pochybnosti o financovaní stavby raketového sila so strelami v Poľsku. Demokrati totiž chcú protiraketový systém, ktorý funguje, uviedla. A to podľa nej nie je isté. Tauscherová tiež hovorí, že systém musí byť pripravovaný v úzkom kontakte s NATO.

Česká vláda začala s Američanmi vyjednávať o postavení protiraketovej základne, aj keď verejná mienka tomu nie je naklonená. Tiež Varšava s Washingtonom vedie rozhovory.V Čechách by mal stáť radar vo vojenskom priestore v Brdoch pri obci Míšov na Plzeňsku. Poľsko má hostiť desiatku protiraketových strel. Minulý a tento týždeň v Čechách vyjednávali experti o dvoch zmluvách, ktoré majú býť dôležitým podkladom pre výstavbu radaru. Jednania majú pokračovať ešte niekoľko mesiacov, potom má Praha oznámiť, či radar na svojom území povolí.  

Najčítanejšie správy