Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Americkí experti začali kontrolu jadrového programu KĽDR
Zdielať na
Zahraničie

Americkí experti začali kontrolu jadrového programu KĽDR

Zdroj: ČTK

Na základe dohody, ktorú tento rok v február uzavrela KĽDR s Južnou Kóreou, Čínou, Japonskom, USA a Ruskom, súhlasil Pchjongjang, že odstaví všetky svoje jadrové zariadenia výmenou za humanitárnu a hospodársku pomoc.

Americkí oficiálni činitelia a jadroví experti dnes navštívili reaktor v severokórejskej jadrovej elektrárne v Jongbjonu a smeli si "prezrieť všetko, čo chceli". Oznámilo to dnes americké ministerstvo zahraničí, ktoré cituje agentúra Reuters.

Hovorca ministerstva Sean McCormack uviedol, že tím by sa mal do komplexu vrátiť vo štvrtok a jednať so severokórejskými oficiálnymi činiteľmi v Pchjongjangu o spôsoboch odstavení jadrového reaktoru. Potom by sa mal americký tým vrátiť späť do USA.

Na základe dohody, ktorú tento rok v február uzavrela KĽDR s Južnou Kóreou, Čínou, Japonskom, USA a Ruskom, súhlasil Pchjongjang, že odstaví všetky svoje jadrové zariadenia výmenou za humanitárnu a hospodársku pomoc. Západ sa obáva, že Severokórejci by svoje jadrové prevádzky mohli využiť pre vojenské účely.

  

Zdielať na

Najčítanejšie správy