Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Recyklácia na najvyššej úrovni. Toaletný papier či obrúsky z pandieho trusu
Zdielať na

Recyklácia na najvyššej úrovni. Toaletný papier či obrúsky z pandieho trusu

Archívna reportáž

PEKING / Čínske pandy nie sú len skvelou turistickou atrakciou a jedným z nástrojou čínskej diplomacie, či rozkošným zvieraťom. Najnovšie sú aj zdrojom pre výrobu papierových vreckoviek. Neľakajte sa, nevyrábajú ich priamo z nich.

Prírodná rezervácia v západočínskej provincii S´-čchuan podpísala zmluvu s firmou, ktorá plánuje recyklovať pandie výkaly a ďalší odpad, ktorý tieto zvieratá vyprodukujú. 

Spoločnosť chce podľa miestnych médií pandie výkaly bohaté na bambus premeniť na papierové vreckovky, obrúsky alebo na toaletný papier. Dospelý pandí jedinec totiž denne vyprodukuje viac ako desať kilogramov trusu, ktorému sa eufemisticky hovorí "zelené guličky". Okrem toho ostáva po každej pande asi 50 kilogramov potravinového odpadu denne, ktorého základ tvorí napríklad nedojedený bambus. 

Rezervácie doteraz výkaly vyhadzovali alebo ich používali ako hnojivo. Tomu by ale mal byť koniec. Spoločnosť bude pandí odpad odvážať každý týždeň. Pandí trus potom prejde recyklačným procesom, ktorý pozostáva zo 60 krokov. Medzi ne patrí mimo iné aj varenie, pasterizácia či extrakcia vlákien. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy