Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Silvester sa v zahraničí nezaobišiel bez obetí. Na vine nebola len pyrotechnika
Zdielať na

Silvester sa v zahraničí nezaobišiel bez obetí. Na vine nebola len pyrotechnika

LONDÝN/BERLÍN / Počas silvestrovských osláv došlo v Londýne a v Berlíne k viacerým udalostiam, pri ktorých bolo vážne zranených niekoľko osôb. Niektoré zranenia boli natoľko vážne, že im osoby podľahli. V Nemecku prišli o život dve osoby, v Londýne štyri.

Počas osláv Londýne boli na štyroch rôznych miestach ubodaní štyria ľudia, ďalší pobodaný muž je v kritickom stave. Obete boli vo veku od 17 do 20 rokov. V súvislosti s jedným z týchto útokov bolo zatknutých päť osôb. Veliteľ londýnskej polície Neil Jerome uviedol, že valná väčšina ľudí v britskej metropole príchod nového roku slávila v pokoji bez narušovania verejného poriadku. "Napriek tomu sa vyskytli skupinky, ktoré zvolili násilie a ich činy majú tragické následky," uviedol.

Podľa skorších informácií metropolitnej polície vzrástol počet útokov nožom v Londýne od minulého roka o 15 percent. Podľa polície ide často o mladých ľudí. 

Ľudské životy si vyžiadali aj silvestrovské oslavy v Nemecku, kde prišli o život minimálne dvaja ľudia. Obaja prišli o život v dôsledku neopatrnej manipulácie s pyrotechnikou. Tridsaťpäťročný muž zomrel v obci Gusow-Platkow, ktorá leží neďaleko poľských hraníc. Podľa polície utrpel smrteľné zranenia, keď zapaľoval pyrotechniku. Napriek rýchlemu zásahu záchranárov muž zraneniami podľahol. 

Druhou obeťou je 19-ročný mladík, ktorý chcel v meste Kleinmachnow zapáliť podomácky vyrobený ohňostroj. Čast pyrotechniky ho zasiahla do hlavy a on zomrel. 

V Austrálii evakuovali pláž

Niekoľko tisíc ľudí muselo utekať zo silvestrovských osláv na pláži v austrálskom Novom Južnom Walese. Ohrozovali ich totiž petardy, nad ktorými pyrotechnici stratili kontrolu. Len niekoľko metrov od pláže totiž vybuchol čln, odkiaľ pyrotechniku odpaľovali. Obaja museli vyskočiť do mora a pláž museli rýchlo evakuovať. 

Na Filipínach bolo pri nedeľných oslavách zranených až 200 ľudí, a to napriek tomu, že prezident Rodrigo Duterte vydal nariadenie, aby sa petardy používali iba na určených miestach. Väčšina Filipíncov totiž verí na poveru, že hlučné oslavy zaháňajú zlých duchov. Medzi zranenými je aj 11-mesačné dieťa. Minister zdravotníctva Francisco Duque ale uviedol, že je relatívne spokojný, pretože v porovnaní s priemerom zranených za posledných úäť rokov bolo tento rok zranených o 77 percent menej ľudí. "Myslím si, že konečným cieľom je pyrotechniku úplne zakázať," povedal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy