Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Odpaľovacie tlačidlo k jadrovým zbraniam mám na stole, tvrdí Kim Čong Un
Zdielať na

Odpaľovacie tlačidlo k jadrovým zbraniam mám na stole, tvrdí Kim Čong Un

PCHJONGJANG / Severokórejský vodca Kim Čong Un v novoročnom prejave prehlásil, že celé územie Spojených štátov je na dostrel severokórejských zbraní, a tak USA podľa neho nikdy nebudú schopné rozpútať vojnu proti KĽDR. Odpaľovacie tlačidlo má podľa svojich slov pripravené na stole.

Kim Čong Un ale uviedol, že tlačidlo použije len v prípade, že by bola bezpečnosť jeho krajiny ohrozená. "Severokórejské jadrové sily nepredstavujú hrozbu, ale realitu," uviedol. V prejave, ktorý odvysielala severokórejská televízia tiež vyzval na zvýšenie výroby medzikontinentálnych rakiet a jadrových hlavíc. Nezabudol pripomenúť ani to, že by ich mali rýchlejšie rozmiestniť. 

Kim tiež uviedol, že zvažuje vyslanie severokórejskej delegácie na zimnú olympiádu. Podľa neho je možné, že sa zástupcovia oboch krajín onedlho stretnú, aby hovorili o účasti na olympijských hrách. Pri tejto príležitosti sa vyslovil za zlepšenie vzťahov so svojím južným susedom. Na túto časť prejavu reagovala aj Južná Kórea, ktorá víta, že KĽDR vyšle svoju delegáciu na olmypijské hry. 

KĽDR totiž zameškala poslednú lehotu pre prihlášku na účasť na olmypiáde. Do polovice januára ale ešte má technickú možnosť vyslať svojich športovcov. Agentúra TASS pripomenula obavy medzinárodného spoločenstva, ktoré už uviedlo, že by raketový či jadrový test KĽDR mohol narušiť hry. Konajú sa totiž len 80 kilometrov od demilitarizovaného pásma, ktoré je hranicou medzi oboma kórejskými štátmi.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy