Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Putin navrhol Štátnej dume do premiérskeho kresla Viktora Zubkova
Zdielať na

Putin navrhol Štátnej dume do premiérskeho kresla Viktora Zubkova

Zdroj: ČTK

Vymenovanie neznámeho úradníka Zubkova do čela kabinetu je prekvapením. Putin mal podľa ústavy právo vyberať kandidáta na premiéra celé dva týždne, rozhodol sa však v priebehu niekoľkých hodín.

Novým predsedom ruskej vlády sa zrejme stane Viktor Zubkov, doterajší šéf Federálnej služby pre finančný dohľad (Rosfinmonitoring). Jeho kandidatúru dnes Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, predložil prezident Vladimir Putin len pár hodín potom, čo prijal demisiu vlády premiéra Michaila Fradkova.

Poslanci by o novom premiérovi mohli hlasovať už v piatok, povedal agentúre ITAR-TASS predseda dumy Boris Gryzlov. "Jeho dlhá životná cesta a profesionálna činnosť v rôznych oblastiach mu nepochybne dávajú predpoklady k tomu, aby sa postavil do čela vlády," dodal na adresu Zubkova. Podľa Gryzlova práve Zubkovovou zásluhou vznikla v krajine účinná finančná kontrola, vďaka čomu bolo Rusko vyškrtnuté z "čiernej listiny" štátov, kde sa perú špinavé peniaze. "Všetko, čo bolo potrebné, už bolo povedané," prehlásil dnes podvečer prvý podpredseda vlády Sergej Ivanov. Zubkov je podľa neho človekom "pokojným, zdržanlivým a úplne zodpovedajúcim". Ivanov dodal, že s prezidentom Putinem dnešné vládne zmeny nijako nepreberal.

Vymenovanie neznámeho úradníka Zubkova do čela kabinetu je prekvapením. Médiá dnes celý deň špekulovali o tom, že do premiérského kresla zasadne prvý podpredseda Sergej Ivanov, ktorý je v súčasnosti najhorúcejším kandidátom na prezidentskú funkciu. "Vo štvrtok budú mať všetky poslanecké frakcie možnosť stretnúť sa s kandidátom na funkciu predsedy vlády," prehlásil Gryzlov. Putin mal podľa ústavy právo vyberať kandidáta na premiéra celé dva týždne, rozhodol sa však v priebehu niekoľkých hodín.

Zubkov je Putinovi najskôr známy z prvej polovice 90. rokov, kedy pôsobil ako jeho námestník vo výbore pre vonkajšie vzťahy petrohradskej radnice. Neskôr Zubkov pracoval vo vedúcich funkciách ruskej daňovej služby v Petrohradu. Kandidát na nového ruského premiéra oslávi v sobotu 66. narodeniny.

Je absolventom Leningradskej poľnohospodárskej univerzity a po rokoch práce v poľnohospodárskych družstvách pokračoval až do začiatku 90. rokov v kariére v sovietskej komunistickej strane. Je ženatý, má jednu dcéru.

Najčítanejšie správy