Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA sprísnia kontroly cestujúcich v súkromných lietadlách
Zdielať na

USA sprísnia kontroly cestujúcich v súkromných lietadlách

Zdroj: Joshua Davis

Nové pravidlá budú od pilotov súkromných lietadiel prilietajúcich zo zahraničia požadovať, aby americkým úradom poskytli mená, dátumy narodenia a ďalšie osobné údaje o cestujúcich a členoch posádky už minimálne hodinu pred štartom.

Spojené štáty sprísnia bezpečnostné pravidlá týkajúce sa cestujúcich v súkromných lietadlách. Chcú takto zamedziť prípadným teroristom, aby týmto spôsobom tajne prenikli na americké územie. Plán zverejnilo ministerstvo vnútornej bezpečnosti v dňoch, kedy si USA pripomínajú šieste výročie teroristických útokov na New York a Washington, ku ktorým samovražední atentátníci použili unesené dopravné lietadlá. Minister Michael Chertoff označil nedostatočné kontroly cestujúcich v súkromných lietadlách za závažnú bezpečnostnú medzeru.

Nové pravidlá budú od pilotov súkromných lietadiel prilietajúcich zo zahraničia požadovať, aby americkým úradom poskytli mená, dátumy narodenia a ďalšie osobné údaje o cestujúcich a členoch posádky už minimálne hodinu pred štartom. Rovnaké informácie musia piloti poskytovať aj teraz, ale až keď sa blížia a pripravujú na pristátie. Americké úrady získajú novým opatrením viac času na preverenie osôb v lietadlách podľa zoznamu teroristov, uviedlo ministerstvo.

Podobné informácie požadujú americké úrady aj o cestujúcich na pravidelných leteckých linkách. Počas dlhej doby bola táto požiadavka jablkom sváru medzi USA a Európskou úniou. Konečnú dohodu o výmene dát schválila EU tento rok koncom júla.

V Spojených štátoch pristáva každý deň asi 400 súkromných lietadiel. Zmena pravidiel, ktorá vstúpi do platnosti v druhej polovici budúceho roka, sa bude týkať lietadiel amerických i zahraničných vlastníkov. Hovorca ministerstva vnútornej bezpečnosti Russ Knocke prehlásil, že jeho úrad nemá informácie, ktoré by poukazovali na určitú alebo bezprostrednú hrozbu týkajúcu sa súkromných lietadiel. Bezpečnostní odborníci ale dlhodobo vyzývajú k sprísněniu kontrol. "Najpravdepodobnejí spôsob, ako by sa mohla do USA dostať zbraň hromadného ničenia, je súkromné lietadlo," tvrdí expert na vnútornú bezpečnosť Randall Larsen.

Lietadlá prilietajúce z cudziny smú v USA pristáť iba na letiskách s colniciou a hraničnou kontrolou cestujúcich. Chertoff vyjadril nádej, že raz bude existovať systém, ktorý umožní fyzickú kontrolu pasažierov ešte v zahraničí pred nástupom do lietadla.

Združenie vlastníkov a pilotov súkromných lietadiel uviedlo, že s novými pravidlami nemá problém. Namietlo však, že požiadavka na elektronické predávanie dát o cestujúcich môže naraziť na to, že niektoré zahraničné letiská, napríklad v málo rozvinutých krajinách alebo na odľahlých miestach, k tomu nie sú vybavené.

Najčítanejšie správy