Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
S voľbami sa do poľskej politiky vracajú expremiéri a exprezidenti
Zdielať na

S voľbami sa do poľskej politiky vracajú expremiéri a exprezidenti

Zdroj: wikipedia.sk

Na konci októbra spôsobia predčasné voľby v Poľsku návrat do politiky mnohých bývalých premiérov, prezidentov a ďalších politikov.

Predčasné voľby v Poľsku, ktoré sa uskutočnia na konci októbra, prijali ako výzvu na návrat do politiky niekdajší prezidenti, expremiéri a ďalší bývalí politici. Príležitosti sa chopil exprezident Aleksander Kwaśniewski a bývalí premiéri Wlodzimierz Cimoszewicz a Leszek Miller. Na kandidátkach sa objavia i mená politikov, ktorí stáli na čele Poľska na začiatku deväťdesiatych rokov.

Kwaśniewski síce osobne nekandiduje, avšak stal sa programovým vodcom postkomunistickej ľavice. Tá do volieb vstúpi ako koalícia Ľavice a demokrati (LiD), ktorú tvorí Zväz demokratickej ľavice (SLD) a Demokratická strana. Kwaśniewski vyhlasuje, že jeho cieľom je voľby vyhrať, aj keď prieskumy verejnej mienky prisudzujú jeho zoskupeniu až tretie miesto za vládnucou konzervatívnou stranou Práva a spravodlivosti (PiS) premiéra Jaroslawa Kaczyńského a liberálov z opozičnej  Občianskej platformy. Hlasno dal o sebe súčasne vedieť aj niekdajší ľavicový premiér Leszek Miller, ktorý musel kvôli aféram opustiť kreslo na čele strany a následne tiež vlády. Uvažoval o štarte vo voľbách z kandidátky ľavicovej koalície, ale Kwaśniewski a súčasné vedenie SLD sa postavilo rázne proti. Od Millera a jeho minulosti sa chce strana dištancovať. Expremiér však možno povedie do volieb stranu dôchodcov.

So svojimi milovanými zubrami sa kvôli politike už rozlúčil tiež iný bývalý šéf ľavicovej vlády Wlodzimierz Cimoszewicz. Rozhodol sa kandidovať do Senátu ako nezávislý. "Nadchádzajúce predčasné voľby budú najdôležitejšie od roku 1989," tvrdí. Podľa neho vláda bratov Kaczyńských, prezidenta Lecha a premiéra Jaroslawa je národnou katastrofou. Cimoszewicz býval premiérom a neskôr kandidátom na prezidenta, ale predminulý rok opustil verejný život a skryl sa do Bělověžského pralesa, kde žije najpočetnejšia populácia zubrov v Poľsku.

Comeback zažíva rada tých, ktorí boli spojení s poľskou vysokou politikou na počiatku deväťdesiatych rokov. Do parlamentu sa chce po šestnástich rokoch vrátiť Bogdan Lis. Patril k legendárnym vodcom antikomunistického odborového hnutia Solidarita. Jeden zo zakladateľov Solidarity, bývalý prezident Lech Walesa, ktorý má zdravotné problémy a patrí k popredným kritikom súčasnej vlády, zatiaľ chce dianie na politickej scéne naďalej iba komentovať. Kandidovať vraj v predčasných voľbách nebude.

Najčítanejšie správy