Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Staroveký kanalizačný tunel objavený v Jeruzaleme
Zdielať na

Staroveký kanalizačný tunel objavený v Jeruzaleme

Zdroj: wikipedia.org

Počas vykopávok v Dávidovom meste, historickej časti Jeruzalema, boli pred dvoma týždňami nájdené časti starého kanalizačného tunela. Podľa názoru vedcov bol tunel v období rímskeho dobývania hlavným odvodňovacím kanálom. Slúžil dokonca aj ako skrýša...

Izraelskí archeológovia objavili v Jeruzaleme časti starého kanalizačného tunela, ktorý obyvatelia využívali približne pred 2-tisíc rokmi na záchranu pred rímskymi dobyvateľmi Svätého mesta. Informovali o tom vedci z izraelského Pamiatkového úradu. "Tunel, ktorý je v skvelom stave, našli náhodou," oznámil Eli Shukron - jeden z dvoch vedúcich archeologického tímu.

Sedemdesiatmetrový úsek objavili pred dvoma týždňami počas vykopávok v Dávidovom meste, historickej časti Jeruzalema. Vedci veria, že tunel bol v období rímskeho dobývania hlavným odvodňovacím kanálom. Rozprestieral sa pod mestskou hlavnou cestou a viedol až k Mŕtvemu moru. Vyhlásil to Pamiatkový úrad. "Kanál je postavený z kamenných kvádrov a pokrytý ťažkými kamennými časťami, ktoré slúžili ako dlažba ulice. Na niektorých miestach dosahuje výšku až tri metre a šírku jeden meter, takže je možné pohodlne ním prejsť," uviedol Pamiatkový úrad.

Dôkaz o využívaní tunela na schovávanie ľudí je aj v písomnostiach Jozefa Flávia. Historik, ktorý opísal dobytie Jeruzalema, poskytol informácie o ľuďoch, ktorí sa v kanáli schovávali a isté obdobie v ňom žili. Archeologický tím viedol okrem Shukrona aj Ronny Reich z Haifskej univerzity. Vykopávky odhalili aj keramiku, časti plavidiel a mince z obdobia dobývania Jeruzalema. Rímski bojovníci porazili Sväté mesto približne v roku 70. nášho letopočtu.

Najčítanejšie správy