Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rieky v strednej Európe klesajú
Zdielať na
Zahraničie

Rieky v strednej Európe klesajú

Na väčšine miest v strednej Európe, ktoré minulý týždeň zasiahli povodne, alebo ich ohrozovali zvýšené hladiny riek sa dnes už situácia upokojila. Najväčšie škody narobili rozvodnené rieky v Poľsku, kde dokonca zahynuli ľudia, miernejšie v Rakúsku.

Na juhu Poľska si povodeň vyžiadala až tri ľudské životy. Cez víkend sa tam však situácia už začala upokojovať a ľudia väčšinou začali upratovať a rátať škody, ktoré budú podľa predbežných odhadov poriadne vysoké. Do postihnutých oblastí prichádzajú hasiči z celej krajiny a majú tamojším ľudom pomáhať najmä s odpratávaním bahna, ktorá zalialo predovšetkým rodinné domy.

Záplavy v Poľsku spôsobil dlhotrvajúci a silný dážď, ktorý zdvihol hladiny riek. Zároveň však k nim prispela aj povodňová vlna, ktorá do Poľska prišla zo susednej Českej republiky. V Podkarpatskom vojvodstve zrušia pohotovosť najskôr v priebehu dnešného popoludnia až večera, lebo ešte aj včera tam bola situácia dosť dramatická a niekoľko evakuovaných rodín a obyvateľov sa stále nemôže vrátiť do svojich domovov.

V Rakúsku už záplavy neočakávajú napriek tomu, že hladina riek a to aj tých najväčších je ešte stále vysoká. Predpokladá sa však, že v závislosti od počasia budú rieky kulminovať najneskôr v priebehu dneška. Rozvodnené rieky tam väčšinou škody nenarobili a nezasiahli ani ľudské obydlia. Výnimkou je vari len dedinka Ebergassing na juhovýchod od Viedne, kde sa z koryta vyliala riečka Fischa a hasiči tam už včera museli začať odčerpávať vodu z pivníc tamojších rodinných domov.

Oveľa väčšie komplikácie vyvolalo v Rakúsku počasie minulý týždeň v oblasti dopravy. Napríklad okres Lilienfeld v Dolnom Rakúsku vyhlásili za oblasť postihnutú katastrofou, najväčší stupeň pohotovosti platil okrem iných aj v dolnorakúskej metropole Sankt Pölten.

Pokiaľ ide o susedné Čechy, tak tam najviac šarapaty spôsobili zvýšené hladiny riek na juhu Čiech a na Morave. V priebehu víkendu však aj tamojšie rieky začali klesať a už včera v juhočeskom kraji zrušili pohotovosť pre hroziace povodne. Rovnako pokles hladín riek hlásia aj z Moravskosliezského kraja.

Zdielať na

Najčítanejšie správy