Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Exprezident sa ospravedlnil národu z nemocničného lôžka
Zdielať na

Exprezident sa ospravedlnil národu z nemocničného lôžka

Lima - Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori sa z nemocničného lôžka ospravedlnil národu za nepríjemnosti spôsobené počas jeho vlády v 90. rokoch. Politik, ktorého odsúdili za porušovanie ľudských práv, získal pre zdravotné dôvody milosť.

Sedemdesiatdeväť ročného exprezidenta odsúdili za porušovanie ľudských práv a za podiel na smrti skupiny ľudí. Milosť mu udelil súčasný prezident Pedro Pablo Kuczynski, čo v krajine vyvolalo hromadné protesty. "Viem, že výsledky mojej vlády boli na jednej strane vnímané pozitívne, no uznávam, že som mnoho krajanov nechal padnúť. Celým svojim srdcom ich žiadam o odpustenie," vyhlásil umierajúci muž v nemocnici v peruánskej metropole Lima. 

Muž, ktorý viedol krajinu v rokoch 1990 až 2000 sa vôbec prvý krát sebakriticky verejne vyjadril k spôsobu svojej vlády, počas ktorej sa podľa súdnych verdiktov podieľal okrem iného aj na zabití 25 ľudí, na korupcii či porušovaní práv obyvateľov. Jeho kritici preto nepovažujú ospravedlnenie za dostatočné. "Musí sa ospravedlniť svojim obetiam, rodinám ľudí, ktorí zmizli, ktorí nemôžu tráviť Vianoce so svojimi blízkymi," povedala pre miestnu televíziu poslankyňa Marisa Glaveová.

Fujimori vo svojom videu tiež poďakoval svojmu odporcovi Kuczynskému za jeho gesto, ktoré mnohí interpretujú ako vypočítavú politickú hru, ktorá mala súčasnú hlavu štátu uchrániť pred zosadením pre obvinenia z korupcie. Tri dni pred udelením milosti sa Kuczynského snažil parlament odvolať. Prezident pri hlasovaní obstál, pretože poslanci z najsilnejšej parlamentnej strany, ktorú vedie Fujimoriho dcéra Keiko, sa zdržali hlasovania. Kuczynského vláda ale poprela, že by takýto politický obchod ponúkla.

Tak ako nás zaujíma dianie v tejto krajine, Peruáncov, naopak, zaujal Slovák. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy