Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Somálčana po útoku vyhostili, jeho žena s deťmi zostáva u nás
Zdielať na

Somálčana po útoku vyhostili, jeho žena s deťmi zostáva u nás

HUMENNÉ / Somálčana, ktorý pred niekoľkými týždňami nožnicami zaútočil na ošetrovateľa v tranzitnom centre v Humennom, už vyhostili zo Slovenska. Jeho tehotná manželka a deti však i naďalej môžu ostať v našej krajine.

Aj keď jednoznačne vyvrátil, že by mal v humanitárnom centre nejaké problémy, na ošetrovateľa zaútočil pri podávaní liekov. "Somálčan opakovane udieral humenčana rukou do tváre a ku krku mu priložil nožnice so slovami, že jemu nikto rozkazovať nebude, nech mu dá pokoj, lebo ho zabije," objasňuje čin hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Migaľová.

Dvadsaťšesťročného cudzinca sudca uznal vinným. Aj keď mu za nebezpečné vyhrážanie hrozilo až trojročné väzenie, dostal podmienku: "Za čo mu bol uložený trest odňatia slobody v trvaní 12 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 24 mesiacov," hovorí hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. Po právoplatnom verdikte zostal cudzinec na Slovensku. Nie však v tranzitnom centre. Presunuli ho do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach.

Odlúčenie od rodiny 

Ďalším trestom však pre neho je i to, že agresívne správanie ho na dlho odlúčilo od ženy a detí. Na Slovensko prišli spolu, no rodina mala zostať v Humennom. Podľa ministerstva vnútra bol Somálčan dovtedy bezproblémový a za osem rokov trvania, tzv. programu presídľovania v Humennom, je toto prvý prípad agresívneho správania: "Je to pravda, stalo sa to, samozrejme, teraz budem komunikovať s ďalšími, aj s úradom vysokého komisára OSN," vyjadril sa riaditeľ Migračného úradu Bernard Priecel. Napriek odsudzujúcemu rozsudku voči cudzincovi zostal naďalej na našom území: "Súd v danom prípade dôvody pre uloženie trestu vyhostenia nevzhliadol," povedala Petrufová.

Iný pohľad má ale hraničná a cudzinecká polícia. Práve tá sa prípadom naďalej zaoberá: "Somálčan, ktorý bol po útoku na ošetrovateľa zaistený, bol v týchto dňoch vyhostený do Švédska," uviedol hovorca Ministerstva vnútra Petar Lazarov. Deti a jeho partnerka sú však stále na Slovensku a žena je navyše podľa našich zistení z prostredia migračného úradu tehotná. Dieťa by malo prísť na svet už o pár týždňov. Až potom bude jasné, kedy bude rodina opäť spolu.

Pozrite si reportáž, kde utečenec napadol policajta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy