Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vianoce sa navrátili do mesta oslobodeného od Islamského štátu
Zdielať na

Vianoce sa navrátili do mesta oslobodeného od Islamského štátu

QARAQOSH / Tieto Vianoce sú výnimočné pre obyvateľov irackého mesta, ktoré bolo len nedávno oslobodené od ozbrojencov Islamského štátu.

Už viac ako dva roky 300 irackých bojovníkov milície čakalo, aby si od Islamského štátu znovu prevzali svoje mesto Qaraqosh, najväčšiu kresťanskú enklávu v krajine. V októbri minulého roka sprevádzal fotograf Quentin Bruno týchto civilistov-vojakov do mesta, ktoré bolo kedysi domovom 50 000 ľudí. 

"Boli to civilisti, ktorí vzali zbrane a vzali si späť svoje mesto," povedal Bruno. "Spôsob, akým hovorili, bol viac ľudský ako vojenský. Boli to básnici a pekári. Cítili ste z nich nádej."

Bez ohľadu na radosť, ktorú pocítili pri svojom návrate, realita bola trošku iná. Museli znovu vybudovať to, z čoho sa stalo mesto duchov. Bolo to depresívne a chladné, opísal fotograf.

"Nebol som si istý, či sa ľudia vrátia do mesta a či tu bude znova život," uviedol Bruno pre nytimes.com. "Bolo to ťažké, pretože všetci títo ľudia sa vrátili, aby zistili, že väčšina ich domov bola spálená. Niektorí z nich plakali, keď tam vstúpili. Iní boli zúfalí. Nikto nevedel, či by sa rodiny mohli vrátiť."

Pomaly sa ľudia vrátili. Do augusta minulého roku sa vrátilo asi 25 000 ľudí a to najmä v čase, kedy deti mali nastúpiť do školy. Obchody sa otvárali a všade prebiehala rekonštrukcia. A rehoľný život sa tiež prinavrátil.

Pokiaľ ide o zvyšok mesta, povedal, mnohé domy boli prestavané rodinami, ktoré sa vrátili. "Teraz sú všade deti," povedal Bruno. "K dispozícii sú internetové kaviarne a reštaurácie. Stále existuje veľa konštrukcií, ale môžete cítiť, že život sa do mesta vrátil. Môžete cítiť, že ľudia znovu našli nádej. "

A tak je možno čas oslavovať a vzdávať vďaku. Quentin Bruno uviedol, že toto budú prvé Vianoce, čo bude hlavný chrám opäť naplnený civilistami, ktorí sa vrátili do svojho oslobodeného mesta.

"Majú pripravené jasle, bude tam zbor. Na Vianoce sú pripravení," opísal fotograf.

Ešte donedávna boli v irackých mestách počuť len výstrely.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy