Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Míny v Donbase ohrozujú život 220 000 detí
Zdielať na

Míny v Donbase ohrozujú život 220 000 detí

Archívna reportáž

KYJEV / Detský fond OSN (UNICEF) vyzval strany konfliktu vo východoukrajinskom Donbase, aby prestali rozmiestňovať nášľapné míny a ďalšie výbušné zariadenia pozdĺž demarkačnej línie. V regióne preto žije podľa OSN 220 000 detí v neustálom ohrození života. Od prepuknutia konfliktu v roku 2014 ide o oblasť, ktorá je na svete najviac zamorená mínami.

"Je neprijateľné, že miesta, kde sa deti mohli pred menej ako štyrmi rokmi bezpečne hrať, sú teraz posiate smrtiacimi výbušninami," uviedla vo svojom prehlásení ukrajinská predstaviteľka UNICEF Giovanna Barberis.

Konflikt v Donbase medzi proruskými separatistami a vojskami prozápadnej vlády v Kyjeve si od apríla 2014 vyžiadal už viac ako 10 000 obetí. V prvých deviatich mesiacoch bojov zomrelo počas konfliktu 103 civilistov, vrátane žien a detí. Podľa UNICEF spôsobujú granáty, rozbušky alebo iné časti výbušnín deťom ťažké zranenia s celoživotnými následkami, ktoré sa im náhodne dostanú do rúk.

Na následky explózie míny zomrelo v minulom roku vo svete 500 detí a ďalších viac ako 1000 ich utrpelo zranenia. Prudký nárasr počtu mŕtvych pritom podľa Thomson Reuters Foundation spôsobili aj násilnosti v Afganistane, v Jemene, v Líbyi a na Ukrajine. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy