Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Trump: Potrebujeme pomoc Ruska, aby sme zastavili KĽDR
Zdielať na

Trump: Potrebujeme pomoc Ruska, aby sme zastavili KĽDR

RUSKO/USA / Prezidenti Ruska a Spojených štátov Vladimir Putin a Donald Trump v telefonickom rozhovore preberali vzťahy medzi oboma veľmocami. Podľa Kremľa sa telefonát uskutočnil z iniciatívy americkej strany. Obaja lídri diskutovali aj o kríze na Kórejskom polostrove a dohodli sa na spolupráci pri riešení severo-kórejského jadrového a balistického programu. Putin tiež ocenil vyhlásenie šéfa americkej diplomacie, že Spojené štáty sú pripravené zasadnúť za rokovací stôl so Severokórejčanmi bez predbežných podmienok.

Rusko by malo Spojeným štátom viac pomáhať v snahe presvedčiť Severnú Kóreu, aby sa vzdala svojich jadrových zbraní. Vyhlásil to americký prezident Donald Trump v reakcii na telefonát so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Ten Spojené štáty obvinil, že Severnú Kóreu k zvýšenej jadrovej a raketovej aktivite vyprovokovali. Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval štáty na posilnenie komunikácie s KĽDR, ktoré má viesť k zníženiu napätia v regióne.

"Zásadným bodom bolo hovoriť o Severnej Kórei, pretože by sme radi, aby nám (Putin) so Severnou Kóreou pomohol. Čína pomáha, Rusko nepomáha. Radi by sme ruskú pomoc," povedal podľa agentúry Reuters Trump novinárom v prvom vyjadrení k telefonátu s Putinom.

Šéf Kremľa vo štvrtok na tlačovej konferencii vyhlásil, že Washington aj Pchjongjang musia zastaviť zvyšovanie napätia na Kórejskom polostrove a vyzval ku krajnej opatrnosti. Dodal, že Spojené štáty ciele svojho prípadného vojenského úderu proti KĽDR presne nepoznajú, naopak protiútok zo severu by skončil katastrofou.

Trump si so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom v posledných mesiacoch vymieňa ostré vyhlásenie a hovorí o útoku na KĽDR v prípade jej provokácie. Rusko naproti tomu hovorí o nutnosti riešiť napätú situáciu v regióne diplomaticky. Možnosť rokovať s Pchjongjangom bez akýchkoľvek predbežných požiadaviek nedávno naznačil americký minister zahraničia Rex Tillerson, čo Putin vo štvrtok ocenil.

Šéf americkej diplomacie v Bezpečnostnej rade OSN svoje skoršie vyhlásenie trochu upravil dodatkom, že "Severná Kórea si musí zaslúžiť svoj návrat k (rokovaciemu) stolu". A to tým, že rokovania bude predchádzať nešpecifikovanú dlhé obdobie, kedy nebude Pchjongjang vykonávať raketové ani jadrové testy.

Tillerson vo svojom vystúpení reagoval na slová šéfa OSN Guterres, ktorý vyzval na okamžité posilnenie komunikácie s KĽDR. To je podľa neho "zásadné pre zníženie rizika nepochopenie či nedorozumení a poklesu napätia v regióne".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy