Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V Poľsku schválili kontroverzný zákon. Podľa opozície ide o diablovu reformu
Zdielať na

V Poľsku schválili kontroverzný zákon. Podľa opozície ide o diablovu reformu

Archívna reportáž

VARŠAVA, BRUSEL / Obe komory poľského parlamentu počas štvrtka a piatka schválili reformu volebného zákona, ktorá obmedzuje pri dohľade nad hlasovaním právomoci ústrednej volebnej komisie a posilňuje pozíciu ministra vnútra a parlamentu. Opozícia krok podľa agentúry Reuters označila za "diabolský", podľa nej ohrozí demokraciu. Nový zákon by mohol zvýšiť napätie medzi Varšavou a Bruselom.

Zmenu volebného zákona schválil poľský Sejm vo štvrtok krátko pred polnocou. Pre návrh hlasovalo 234 poslancov, predovšetkým z vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), proti ich bolo 199. Dvaja zákonodarcovia sa zdržali hlasovania.

V piatok večer normu schválil jasnou väčšinou aj Senát, v ktorom má PiS tiež prevahu. Podľa agentúry PAP sa pre reformu vyslovilo 60 senátorov, proti ich hlasovalo 26 a jeden sa zdržal. "Je to katastrofálny, protiústavný zákon," vyhlásil ešte pred hlasovaním senátor opozičnej strany Občianska platforma (PO) Bogdan Borusewicza.

Pokiaľ zákon podpíše prezident Andrzej Duda, nebude odteraz sedem z deviatich členov štátnej volebnej komisie (PKW), ktorá dohliada na regulérnosť volieb, vyberať ústavný, najvyšší a najvyšší správny súd, ale parlament. Kandidáti by pritom na rozdiel od súčasného stavu nemuseli byť ani sudcovia. Ústavný súd a najvyšší súd by vyberali len dvoch zvyšných členov PKW.

Štátna volebná komisia by podľa nového zákona musela tiež vymenovať stovku volebných úradníkov, ktoré by vyberala len zo zoznamu, ktorý predloží minister vnútra. Títo kandidáti by tiež už nemuseli byť sudcovia. Ak PKW odmietne všetkých kandidátov, bude ich môcť vybrať priamo minister.

Členovia PiS tvrdia, že vďaka reforme bude hlasovanie oveľa transparentnejšie. Podľa kritikov ale chcú konzervatívci len zvýšiť svoj volebný zisk. Vstúpiť by mal zákon do platnosti v roku 2019, krátko pred parlamentnými voľbami.

Obavy z ohrozenia regulárnosti volieb dnes vyjadrila tiež PKW. "Rozhodnutie bude de facto činiť minister, nie my," uviedol predseda komisie Wojciech Hermeliński, ktorý sa chce kvôli zákonu stretnúť s prezidentom Dudom. Poslanec Občianskej platformy Jacek Protas reformu volebného zákona označil za "diablov nápad", ktorý by umožnil jednej strane kontrolovať moc v štáte.

Naopak vládny poslanec Marcin Horal reformu obhajoval s tým, že podobne príprava volieb funguje aj v iných európskych krajinách. "Aká hrôza, aký nedostatok demokracie panuje v desiatich európskych krajinách, ako je Francúzsko, Nemecko, Česko, Rakúsko, Belgicko a Holandsko, kde je to minister vnútra, ktorý je poverený prípravou volieb!" komentoval ironicky Horal námietky opozície.

Aktuálna reforma môže ešte zvýšiť napätie medzi Varšavou a Bruselom. Podľa informácií nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung sa chystá Európska komisia už v stredu začať kvôli justičnej reforme s Poľskom riadenie kvôli porušovaniu princípov právneho štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy