Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Jeho kostná dreň zachránila šesť životov, o ten svoj takmer prišiel
Zdielať na

Jeho kostná dreň zachránila šesť životov, o ten svoj takmer prišiel

Archívna reportáž

LIBEREC / Ladislav Venclák je strážnikom vo väzení. Svoju prácu ale nemohol vykonávať asi mesiac, pretože sa pri darovaní kostnej drene, na ktoré sa podujal, vyskytli problémy. Práve jeho kostná dreň pomohla zachrániť už šesť onkologických pacientov. Sám ale pri unikátnom zákroku takmer zomrel. Kým sa opäť zaradil do života, trvalo to mesiac.

Ladislav Venclák tvrdí, že bol pripravený odber podstúpiť, no to, čo sa stalo po zákroku nikto nečakal. "Nebolo to ale zbytočné. Kostnú dreň by som teraz s odstupom času daroval znovu, len miernejšou metódou," uviedol 37-ročný otec dvoch detí. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, po tom, ako sa zapísal na zoznam darcov kostnej drene ho po dvoch mesiacoch naozaj vybrali ako vhodného darcu. Pri predoperačnom vyšetrení zistili lekári z Fakultnej nemocnice v Plzni, že jeho telo má vzácnu schopnosť genetického štiepenia buniek. Lekári určili ako vhodnejší spôsob odberu z panvovej kosti pod celkovou narkózou. Tento spôsob je ale riskantnejší ako separácia kostnej drene z krvi. 

Zachránil ho pacient, pre ktorého bola určená jeho dreň

Bola to prvá operácia svojho druhu v Českej republike a jedna z mála v Európe. Zákrok musela schváliť aj Lekárska komora Českej republiky. Výnimočný prípad to bol v tom, že lekári odobrali mimoriadne vysoké množstvo krvi z kostnej drene práve z panvovej kosti. 

Počas trojhodinového odberu už na vedľajšom sále čakal pacient pripravený na transplantáciu. Pre ďalších päť ľudí potom lekári odobranú vzorku zmrazili. Po prebudení ale Ladislavovi prišlo zle a upadol do bezvedomia. "Keď som sa potom znovu prebudil, povedal mi, že došlo k veľkému úbytku všetkých minerálov z tela a zlyhalo mi srdce. Všetky minerály, krv a ostatné látky mi museli doplniť späť," popísal dramatické okamihy po odbere. Život mu zachránil, paradoxne, onkologický pacient, ktorý si všimol, že je Ladislavovi zle.

Z nemocnice ho do domácej liečby pustili až po týždni. "Nebol som schopný poriadne sedieť ani chodiť, mal som veľké bolesti. Doma som liezol po štyroch. Nebol som schopný spať. Z odberu som sa dostával skoro mesiac," uviedol Ladislav. 

Dostal čestnú medailu

V súčasnosti je už nadpráporčík Ladislav Venclák opäť v práci a za svoj čin dostal Čestnú medailu väzeňskej služby, kde pracuje už 15 rokov. Nikdy pred tým, ako išiel na tento zákrok nedaroval krv a nemal skúsenosti ani s narkózou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy