Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Petícia a vzbura pomohli. Psích veteránov neutratia, postará sa o nich štát
Zdielať na

Petícia a vzbura pomohli. Psích veteránov neutratia, postará sa o nich štát

LONDÝN / Kevin a Dazz ešte pred niekoľkými rokmi pomáhali v Afganistane hľadať výbušniny. Sú to nemeckí ovčiaci, ktorých chcela armáda dať utratiť. Údajne ich nebolo možné dať nikomu na adopciu. Po petíciách na záchranu britských armádnych psov armáda názor zmenila.

V pondelok oznámil nový britský minister obrany Gavin Williamson, že vyslúžilí psí vojaci utratení nebudú. Podľa jeho slov chce ministerstvo obrany spolupracovať s útulkami a chce nájsť psím hrdinom, ktorí počas služby zachránili tisíce životov, prostredie, v ktorom budú môcť pokojne dožiť.

Rozhodnutie utratiť dvoch psích veteránov z Afganistanu spolu s jedným policajným psom, vyvolalo obrovský odpor po celej Británii. Petíciu, ktorá proti ich utrateniu vznikla, podpísalo 374 301 ľudí. "Nariadil som, aby boli psy zachránení. Uistíme sa, že budú mať šťastnú budúcnosť a urobíme všetko preto, aby sme sa postarali o zvieratá, ktoré sú tak dôležitou súčasťou vojenskej rodiny," povedal Williamson pri stretnutí s Kevinom a Dazzom.

O dvoch armádnych psíkov sa spolu s policajným psom Driverom bude starať štát, kým im úrady nenájdu vhodný domov. Rozhodnutie nového šéfa obrany nadšene privítali nielen zakladatelia petície, ale aj psovodi.

Podľa portálu Novinky.cz, mali pôvodne psov utratiť tento týždeň, pretože podľa armády nespĺňali podmienky pre adopciu a mohli by byť potenciálne nebezpečný. Snahu o ich záchranu najprv vyvinuli skúsení armádni psovodi, no nakoniec zabrala až petícia. 

Aj na Slovensku máme prípad, pri ktorom hlavnú hrdinskú úlohu zohral zvierací detektív Assco.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy