Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia odhalila plán atenátu na premiérku Theresu May. Súd poslal do väzby muža, ktorý ho plánoval
Zdielať na

Polícia odhalila plán atenátu na premiérku Theresu May. Súd poslal do väzby muža, ktorý ho plánoval

Archívne video

LONDÝN / Britská polícia zmarila plán islamistov na atentát proti premiérke Therese May. Oznámila to televízia SkyNews. Vyšetrovanie vraj skončilo minulý týždeň zatknutím dvoch mužov, ktorí boli v utorok obvinení z prípravy teroristického útoku.

Samovražedný atentátnik mal podľa informácií SkyNews pred sídlom britských premiérov na Downing Street odpáliť improvizovanú nálož. Vzniknutý chaos potom mali teroristi využiť na vražedný útoku na Theresu May.

Na vyšetrovaní teroristického plánu, ktoré trvalo niekoľko týždňov, sa podieľala polícia, Scotland Yard a agenti tajnej služby MI5, uviedla britská televízia. Zadržali dvadsaťročného Zakariyaha Rahmana z Londýna a o rok staršieho Mohammeda Aqiba Imrana z Birminghamu. Pred súdom vo Westminsteri by mali stáť v stredu.

Plán na atentát bol údajne jedným z deviatich teroristických činov - informoval na schôdzi vlády riaditeľ MI5 Andrew Parker. Už skôr uviedol, že ohrozenie islamistickým terorizmom je vyššie ako kedykoľvek v minulosti. Hovoril dokonca o "dramatickom náraste ohrozenia".

MI5 podľa neho v súčasnosti vyšetruje 500 prípadov spojených s terorizmom, do ktorých je zapletených 3000 ľudí. Spojené kráľovstvo sa tento rok stalo terčom piatich dokonaných atentátov.

V súvislosti s plánovaným útokom na britskú premiérku Theresu Mayovú poslal súd do vyšetrovacej väzby jedného podozrivého muža. Dvadsaťročného Naa'imura Zakariyaha Rahmana zo severného Londýna predtým obvinili z plánovania vraždy premiérky Mayovej a plánovania teroristického činu. Ďalšieho muža, Mohammeda Aqiba Imrana, obvinili zo snáh pripojiť sa k Islamskému štátu a z napomáhania Rahmanovi pri plánovaní teroristického útoku.

Oboch mladých mužov zatkla v Londýne a Birminghame 28. novembra protiteroristická polícia. Podľa doterajších informácií chceli najprv odpáliť bombu pred vchodom do Mayovej sídla na Downing Street 10 a následne pokračovať v útoku s nožmi a opásaní výbušninami s cieľom zabiť političku vo vzniknutom chaose.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy