Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V USA sa narodilo dieťa z transplantovanej maternice
Zdielať na

V USA sa narodilo dieťa z transplantovanej maternice

Archívna reportáž

DALLAS / V nemocnici v texaskom Dallase priviedla istá Američanka s transplantovanou maternicou na svet dieťa. Išlo pri tom o vôbec prvý takýto pôrod v USA. O narodení bábätka informoval hovorca nemocnice, pričom bližšie informácie nezverejnil.

Po prvý raz na svete porodila žena s transplantovanou maternicou v roku 2014 vo Švédsku. Odvtedy sa v krajine uskutočnilo viacero takýchto pôrodov.

Dallaské Baylor University Medical Center vykonáva výskumný program transplantácie materníc už niekoľko rokov. Vlani v októbri tam lekári transplantovali orgány štyrom ženám, trom z nich ich ale neskôr museli odstrániť pre zlé prúdenie krvi. Podľa magazínu Time odvtedy transplantovali maternicu ďalším ôsmim ženám a jedna ďalšia pacientka je už po transplantácii tehotná. Na svete existuje najmenej 16 prípadov transplantácie maternice.

Lekári v Dallase pri transplantáciách používajú maternice od živých aj mŕtvych darkýň, pričom v prvých prípadoch neboli medzi darkyňou a pacientkou žiadne vzťahy. Vo Švédsku odborníci používali hlavne orgány od živých darkýň, ktoré boli prevažne rodinou pacientiek.

Pacientky, ktoré chcú po transplantácii otehotnieť, musia najprv podstúpiť umelé oplodnenie. Embryá, ktoré z neho vzídu, následne lekári zamrazia a minimálne po roku im ich implantujú. Dieťa následne privedú na svet cisárskym rezom. Transplantované maternice však nie sú trvalým riešením. Ženy, ktoré ich majú, musia brať silné lieky, aby ich telo orgán neodmietlo. Liečivá pre ne predstavujú dlhodobé zdravotné riziko a po jednom alebo dvoch tehotenstvách musia lekári orgán vyoperovať.

Aj vás onedlho čaká cesta do pôrodnice? Sprevádzať vás ňou môžu aj policajti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy