Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tetovanie, ktoré rozhodne o vašom živote
Zdielať na

Tetovanie, ktoré rozhodne o vašom živote

Archívna reportáž

MIAMI / Lekári z floridskej pohotovosti riešili kuriózny prípad. Pri pokuse o oživovanie 70-ročného muža narazili na etický aj právny problém. Na tele mal vytetované "DO NOT RESUSCITATE".

Záchranári priviezli do nemocnice 70-ročného muža v bezvedomí. Zistili, že dôchodca má cukrovku, chronické ochorenie pľúc, nepravidelný srdcový tep a v krvi väčšie množstvo alkoholu. Muž mal na svojom tele vytetované slová "DO NOT RESUSCITATE", v  slovenskom preklade "neoživovať", pričom slovo NOT bolo aj podčiarknuté. Pod zvláštnym odkazom mal muž vytetovaný aj svoj vlastný podpis. Lekári najprv želanie na mužovej hrudi ignorovali, no nakoniec sa skontaktovali právnym oddelením nemocnice, ktoré sa etickým problémom začalo zaoberať. 

Lekári udržiavali pacienta v bezvedomí nažive, zatiaľ čo etický tím analyzoval mužovo tetovanie. Celú situáciu spomaľovalo pátranie po mužovej identite. Etický tím nakoniec rozhodol, že  tetovanie skutočne vyjadruje prianie muža, aby ho neoživovali. Zamestnancom nemocnice sa podarilo nájsť jeho záznam na floridskom úrade zdravotníctva, kde sa uvádzalo, že muž odmieta resuscitáciu. Stav pacienta sa počas noci zhoršil. Nemocnica podpísala potrebné papiere a keďže pacient nepodstúpil respiračnú liečbu, o niekoľko hodín zomrel. 

S kontroverznými reakciami sa stretli aj lekári na Slovensku. Študenti natočili dokument o pôrodníctve, ktorý pobúril verejnosť. Posúďte sami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy