Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Domček z Večerníčka je kultúrnou pamiatkou. Tiež verejnou hanbou
Zdielať na

Domček z Večerníčka je kultúrnou pamiatkou. Tiež verejnou hanbou

NOVÁ SEDLICA / Legendárny domček v Novej Sedlici je oficiálne kultúrnou pamiatkou. Alebo tiež verejnou hanbou. Takmer 100-ročnej chalúpke v Poloninách hrozí zrútenie. Trámy sú prehnité a strecha zateká. A hoci ju obec chce zachrániť, má zviazané ruky.

Presne pred tridsiatimi rokmi bol domček vyhlásený na národnú kultúrnu pamiatku. Aj napriek tomu je v dezolátnom stave. Strecha zateká a dokonca hrozí jeho zrútenie.

"Posledný domček so slamenou strechou. Cez ňu tečie dovnútra a viete, čo robí voda s drevom," opisuje regionálny historik Miroslav Buraľ. Obávajú sa, či prežije zimu. Prekryli ju celtovinou a hoci by ju chceli zachrániť, majú zviazané ruky. Podľa starostu domček momentálne nepatrí nikomu. Pôvodní vlastníci zomreli a dedičské konanie stále nie je ukončené.

Krajsky pamiatkový úrad komunikuje s domnelými vlastníkmi. Ak sa o záchranu nepostarajú vo vlastnej réžií a budú proti prechodu vlastníckych práv na obec, riešením môžem byť vyvlastnenie domčeka vo verejnom záujme.

V našej najvýchodnejšej obci v Poloninách je aj táto chalúpka lákadlom pre turistov. O vyľudnení tu preto nechcú ani počuť. "Vyľudniť to a zaviesť tu divočinu. Nebude škoda toho domčeka,keď ho zachránime a budú okolo neho vlci chodiť?" pýta sa starosta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy