Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Severnú Kóreu zaplnili oslavujúci ľudia. Nepredstaviteľné sa stalo skutočným
Zdielať na

Severnú Kóreu zaplnili oslavujúci ľudia. Nepredstaviteľné sa stalo skutočným

PCHJONGJANG / Len niekoľko dní po tom, ako Severná Kórea úspešne spustila novú medzikontinentálnu balistickú strelu - ktorá ešte zvýšila napätie so Spojenými štátmi a Južnou Kóreou - štátne médiá ohlásili, že ľudia v Pchjongjangu vyrazili do ulíc oslavovať. Dokonca búchali ohňostroje.

Oficiálna kórejská centrálna spravodajská agentúra vo štvrtok uviedla, že v hlavnom meste vypukli tanečné párty a že medzi vládnymi zamestnancami a civilnými obyvateľmi bola "veľká radosť a vzrušenie" z dôvodu dokončenia jadrového programu, píše denník the Washington Post. 

Na fotografiách, ktoré v piatok vyrobila agentúra AP a AFP je vidieť, ako tisícky ľudí sledujú v uliciach Pchjongjangu ohňostroje. Niektoré dokonca zachytávajú objímajúcich sa a usmievajúcich sa vojakov. 

Vodca Kim Čong-un oslavoval so skupinou, ktorá v stredu vypustila balistickú raketu Hwasong-15 a ktorá po 960 kilometroch dopadla do Japonského mora. Severná Kórea robí často v Pchjongjangu veľké udalosti. Často sú udalosti politicky provokatívne - krajina v auguste usporiadala zhromaždenie s tisíckami občanov, ktorí protestovali proti sankciám v Severnej Kórei a držali tabuľky s nápismi "Chráňte náš národ až do smrti".

Je ťažké posúdiť, či verejná podpora, ktorá sa zdá byť v týchto udalostiach, je skutočná. Severokórejskí občania sú však často vystavení propagande o potrebe programov Severnej Kórey o raketových a jadrových zbraniach.

SITA

Oficiálne vyhlásenie Pchjongjangu naznačilo, že test ukázal, že Severná Kórea je jadrový štát. "Kim Čong-un s hrdosťou vyhlásil, že sme si konečne uvedomili veľkú historickú príčinu dokončenia štátnej jadrovej sily, ktorá je príčinou budovania raketovej sily," píše sa vo vyhlásení, ktoré po vypustení rakety prečítali v štátnej televízii.

Analytici, ktorí v stredu skúmali snímky rakety, vyslovili prekvapenie. Čas letu rakety naznačuje, že má rozsah, ktorý by mohol byť zameraný na celé Spojené štáty, vrátane Washingtonu, DC, hoci experti majú podozrenie, že jeho rozsah bude obmedzenejší, ak by bola pripojená skutočná jadrová hlavica.

Havaj testuje systém varovania

Americký štát Havaj v piatok prvýkrát od konca studenej vojny otestoval systém varovania pred jadrovým útokom. Havajské úrady sa rozhodli obnoviť pravidelné mesačné testy systému v súvislosti s rastúcou severokórejskou jadrovou a raketovou hrozbou, napísal spravodajský server BBC News. Podľa agentúry AP ale boli sirény na niektorých miestach zle počuť, inde nefungovali vôbec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy