Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Za homosexualitu môžu dostať doživotie
Zdielať na

Za homosexualitu môžu dostať doživotie

VEĽKÁ BRITÁNIA / Údaje ukazujú, že vo Veľkej Británii hľadalo útočisko 1 000 ľudí z Pakistanu. Najprv dostalo povolenie len 233 osôb, ale po odvolaní počet vzrásol na 440. Homosexualita je v moslimskej krajine nezákonná a je ju možné trestať väzením.

Jeden z piatich pakistanských žiadateľov o azyl tvrdí, že uteká pred prenasledovaním kvôli homosexualite. Čísla uvádzajú, že 70% ich žiadostí bolo zamietnutých. Homosexualita je v juhoázijskej krajine nelegálna, pričom niektoré činy sú trestané väzením. Hoci sú prípady stíhané len zriedkavo, diskriminácia homosexuálov a lesieb je dobre známa.
Čísla ukazujú, že 6% zo všetkých (58 761) žiadostí o azyl v období od júla 2015 do mája 2017, bolo na základe sexuálnej orientácie. Čo tvorí asi 3 355 prípadov. Viac ako dve tretiny zo všetkých žiadateľov, ktorí tvrdia, že sú homosexuálmi, lesbičkami, bisexuálmi alebo transsexuálmi, boli zamietnutí.

Národnosti s najvyšším počtom žiadostí o azyl na základe sexuálnej orientácie boli práve Pakistan, Bangladéš a Nigéria. Avšak azyl bol schválený len 55 obyvateľom Bangladéša a 63 Nigérie, ktorí dokázali, že v prípade návratu budú čeliť extrémnemu násiliu alebo desaťročiu vo väzení pre homosexualitu.
Krajiny s najvyšším podielom azylantov boli Uganda (55 %), kde muži môžu byť muži za homosexuálny styk odsúdení až na doživotie. Za nimi nasleduje Irán (52 %), kde sa homosexualita trestá smrťou a Jamajka (37%).

Srí Lanka, India a Albánsko mali na základe sexuality nulovú úspešnosť v žiadostiach o azyl. Ministerstvo vnútra uviedlo, že v niektorých prípadoch nespráne označili prípady za sexuálnu orientáciu.

V roku 2013 správa poslancov odhalila, že homosexuálom žiadajúcim o azyl v Spojenom kráľovstve kvôli prenaledovaniu v zahraničí, bolo nariadené "dokázať" svoju sexualitu. V extrémnych prípadoch žiadatelia odovzdali fotografie a videozáznamy s "vysoko osobnou sexuálnou aktivitou" v snahe presvedčiť úradníkov, uviedla Výberová komisia pre vnútorné záležitosti. V bulletine  vydanom Ministerstom vnútra sa uvádza, že údaje sú "experimentálne". Dodávajú, že "nárok na azyl môže byť založený na viacerých faktoroch" a že výsledok nesmie byť založený len na sexuálnej orientácii.


Hovorca vlády povedal pre dailymail.co.uk: "Spojené kráľovstvo má hrdú históriu poskytovania azylu tým, ktorí potrebujú našu ochranu. Každá žiadosť sa starostlivo zváži na základe individuálnych kritérií, v súvislosti s informáciám z krajiny pôvodu a dôkazmi poskytnutými žiadateľmi. Ak sa zistí, že niekto je vystavený riziku prenasledovania alebo vážnej ujmy v krajine pôvodu kvôli svojej sexualite alebo rodovej identite, bude mu automaticky udelený azyl."

Nie každá žiadosť o azyl končí šťastne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy