Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Desivá spoveď: Českú rodinu zadržali v Tunisku pre podozrenie z terorizmu
Zdielať na

Desivá spoveď: Českú rodinu zadržali v Tunisku pre podozrenie z terorizmu

Archívna reportáž

BRNO / Česká rodina zrejme do Tuniska tak skoro na dovolenku nepôjde. Zažili niečo, čo rozhodne nebude patriť medzi ich najlepšie spomienky. Počas večerného výletu autom ich zatavili neuniformovaní ozbrojení muži, zablokovali im cestu a odviedli na policajnú stanicu. Pár dve hodiny vypočúvali pre podozrenie z terorizmu, zatiaľ čo ich päťročného syna nechali samého v aute.

Rodina má v pláne na netradičný postup polície upozorniť tuniské ministerstvo zahraničných vecí, informuje portál novinky.cz. "Arabi v civile so zlou angličtinou nás z tmy uprostred lesa dobehli s vozidlom a bez dovolenia nám otvorili kufor auta. Tvrdili, že sú policajti, ale ukázali nám iba akúsi kartičku s tuniskou vlajkou bez mena a čísla," opísal hrozné chvíle český turista. Snažili sa autu ujsť, pretože sa im to zdalo podozrivé, ale asi po 300 metroch sa pred nimi zjavilo ďalšie auto a zablokovalo ich. 

Vypočúvanie

"Zamkli sme sa v aute a volali na tiesňovú linku tuniskej polície 197. Asi po polhodine prišli policajti so samopalmi. Na naše prekvapenie nám ale zadržali pasy a museli sme ich nasledovať na stanicu," pokračuje muž. Tam im oznámili, že ich podozrievajú z terorizmu, na čo ich vypočúvali asi dve hodiny. "Nevadilo im ani, že je naše dieťa vonku samé v aute. Okolo tretej hodiny ráno sa nám nakoniec ospravedlnili s tým, že sme boli v nesprávny čas, na nesprávnom mieste," hovorí Čech. 

Turisti, dajte si pozor

Manželský pár sa na mieste ocitol vďaka nevinnej hre, pri ktorej pomocou zemepisných súradníc mali hľadať skrytú schránku. Myslia si ale, že mohlo ísť o provokáciu tuniskej polície. "Nepoznám v Tunisku prípad, kedy by nejaký atentát spáchali občania Európskej únie," vysvetľuje ich prekvapenie, keď auto zastavili. O svojom zážitku chce informovať tuniské ministerstvo vnútra. Podľa neho, by o takýchto kontrolách mali turistov upovedomiť. "Turisti, nie len z Česka, by o tomto mali vedieť. Do podobnej situácie sa môže dostať ktokoľvek ďalší a nemusí to skončiť takto dobre," varoval nakoniec český turista. 

V minulosti už došlo v Tunisku ku krvavým útokom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy