Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
USA zvažujú protitankové rakety pre Ukrajinu. Na oplátku dostanú skúsenosti z boja proti Rusom
Zdielať na

USA zvažujú protitankové rakety pre Ukrajinu. Na oplátku dostanú skúsenosti z boja proti Rusom

Archívna reportáž

WASHINGTON / Spojené štáty zvažujú dodávku protitankových rakiet a ďalších zbraní za 47 miliónov dolárov pre Ukrajinu. Nemenovaný zdroj uviedol, že tieto zbrane majú prozápadnej vláde v Kyjeve pomôcť poraziť agresiu proruských separatistov v Donbase. Predaj amerických zbraní Ukrajincom odporúčala aj rada národnej bezpečnosti, schváliť ju ešte musí Kongres a prezident Donald Trump.

O možnosti dodávok amerických zbraní Ukrajincom sa v amerických médiách hovorí od leta, Biely dom ale zatiaľ nepotvrdil, že by prezident s týmto krokom súhlasil. Jeho predchodca Barack Obama sa obmedzoval na dodávky vojenskej výstroje a techniky, no nikdy nie zbraní. 

Ruský prezident Vladimir Putin medzitým Američanov varoval, že taký krok situáciu na Ukrajine jedine zhorší. Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin tvrdí, že vojenská spolupráca medzi Kyjevom a Washingtonom má byť obojstranne výhodná: "Ukrajinci dostanú moderné americké zbrane, aj keď presný termín ešte nemôžeme povedať, a na oplátku poskytnú Američanom skúsenosti z boja proti Rusom," uviedol. Konflikt v Donbase si od apríla 2014 podľa odhadov OSN vyžiaval viac ako 10 000 životov. 

Ako na hojdačke

Otázkou je, aký dopad bude mať tento krok na vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi, s ktorými je to v poslednej dobe ako na hojdačke. Len pred nedávnom uviedol ruský premiér Dmitrij Medvedev, že vzťahy medzi týmito dvoma krajinami sú na najnižšom bode za posledné desiatky rokov. Tieto vyjadrenia vyzneli pomerne prekvapivo, pretože prišli len dva dni po tom, ako sa Donald Trump stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo Vietname, kde obaja hovorili o vzťahoch viac ako pozitívne. 

Prezidenti v Danangu schválili spoločné prehlásenie k Sýrii, ktoré rešpektuje zvrchovanosť a jednotu Sýrie. Podľa Trumpa táto dohoda ušetrí mnoho ľudských životov. Putin na adresu dohody uviedol, že je významná preto, lebo potvrdzuje princípy protiteroristického boja. "Dohodli sme sa veľmi rýchlo, zdá sa, že k sebe máme vrelý vzťah, keď vezmeme do úvahy, že sa nepoznáme," uviedol Trump. Putin vo Vietname na samite krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria avizoval, že rusko-americká kríza síce nie je zažehnaná, no Rusko je pripravené otočiť list a mať s USA dobré vzťahy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy