Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chcú zaviesť prohibíciu. Po 22. hodine už alkohol nekúpite ani v bare
Zdielať na

Chcú zaviesť prohibíciu. Po 22. hodine už alkohol nekúpite ani v bare

VARŠAVA / Predstavte si, že by ste si po 22. hodine v bare, či reštaurácii už nemohli objednať napríklad vínko alebo pohárik niečoho tvrdšieho. U našich severných susedov ide do druhého čítania novela boja proti alkoholizmu, ktorá prakticky znamená prohibíciu.

Vyzerá to tak, že Poliaci budú mať problém s alkoholom. Miestna vláda totiž pripravuje návrh zákona podľa ktorého by sa mala v Poľsku zaviesť prohibícia. Podľa novely zákona o boja proti alkoholizme by ste si tak v žiadnom zariadení nemohli v čase medzi 22. až 06. hodinou kúpiť alkohol. "Išlo by tým pádom nielen o bary, ale aj o diskotéky a reštaurácie. Je to taký kontroverzný nápad," myslí si miestna novinárka Beata Denis.

Upravovať by si to ale mohli podľa seba konkrétne samosprávy, pričom maximálne by mohli predĺžiť čas predaja alkoholu do polnoci. V Takom Zakopanom, ktoré tvori jadro poľského cestovného ruchu, sú ale zásadne proti takémuto návrhu zákona. "Predstavte si napríklad situáciu, že chcete ísť s kamarátmi na neskorú večeru do reštaurácie a zabaviť sa s nimi pri pive. V prípade, že by platil tento zákon, by to bola tragédia," myslí si Dariusz Galica z oddelenia pre rozvoj turizmu.

"Je vysoko pravdepodobné, že ak by takáto prohibícia vstúpila do platnosti, znamenalo by to automatické vytvorenie čierneho trhu s alkoholom. A to by bol ešte väčší problém," domnieva sa Marek Czasek z Mestskej polície v Zakopanom. Na čelo si pritom klopú nielen domáci, ale aj turisti. Podobný zákaz totiž v Poľsku platil už počas socializmu. Návrh novely zákona teraz smeruje do druhého čítania. V prípade schválenia by mohol platiť od polovice budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy