Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Petície ľudí pomohli. Vzácneho bieleho losa neodstrelia najmä vďaka nim
Zdielať na

Petície ľudí pomohli. Vzácneho bieleho losa neodstrelia najmä vďaka nim

Archívna reportáž

ŠTOKHOLM / Švédska polícia zrušila svoje skoršie rozhodnutie o nutnosti odstrelu bieleho losa. Polícia tak urobila po tom, ako petíciu za záchranu vzácneho zvieraťa podpísali desiatky tisíc ľudí.

Rozhodnutie o odstrele bieleho losa vydala polícia po tom, ako zviera napadlo ženu, ktorá venčila svojich psov. Proti zabitiu losa sa ale zdvihla vlna nevôle, jednu z petícií bojujúcich za jeho záchranu podpísalo až 50 000 ľudí. 

Netypická farba losa zrejme lákala veľké množstvo ľudí, ktorá si ho chceli vyfotografovať alebo natočiť, čo spôsobilo zrejme to, že stratil svoju prirodzenú plachosť, takto vysvetlila agresívne správanie zvieraťa organizácia Jurens rätt, ktorá bojuje za práva zvierat a iniciovala jednu z petícií. Organizácia trvala na tom, že by los nemal byť potrestaný za ľudské správanie. 

Podľa švédskeho denníka Aftonbladet polícia stiahla svoje rozhodnutie preto, lebo samec losa za posledných deväť dní nenapadol nikoho ďalšieho. Zviera na seba upútalo pozornosť v polovici augusta, keď ho vyfotografovali a potom aj natočili na kameru v meste Eda, blízko hraníc s Nórskom. Los má zvyčajne hnedú srsť a vo Švédsku je asi 300 000 jedincov. Z nich je asi stovka jedincov raritnej bielej farby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy