Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Armáda zadržiava prezidenta Roberta Mugabeho
Zdielať na

Armáda zadržiava prezidenta Roberta Mugabeho

Archívne video

HARARE / Zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho a jeho manželku zadržiava tamojšia armáda, ktorá tiež zaistila vládne budovy a hliadkuje v uliciach hlavného mesta.

Vojaci predtým obsadili štátnu televíznu a rozhlasovú spoločnosť Zimbabwe Broadcasting Corporation. V Harare sa počas noci ozvali najmenej tri explózie. "Toto nie je vojenský prevrat. Očakávame, že hneď, ako dokončíme našu misiu, situácia bude opäť normálna," povedal v stredu hovorca armády a vyzval veriacich, aby sa modlili za krajinu.

Policajné veliteľstvo už prikázalo všetkým členom zboru, aby sa vrátili na svoje posty. "Zameriavame sa len na zločincov okolo prezidenta, ktorí nezákonným konaním spôsobujú ekonomické útrapy. Chceme, aby čelili spravodlivosti," vyjadril sa predtým hovorca armády.

Ambasáda USA zatvorila svoje brány a vyzvala občanov, aby zostali na bezpečnom mieste, keďže "pretrváva politická nestabilita". Podobné stanovisko vydala aj britská ambasáda, ktorá upozornila na "správy o nezvyčajnej vojenskej aktivite".


Krajina na juhu Afriky sa tak po prvý raz stretáva s otvoreným konfliktom medzi armádou a 93-ročným Mugabem, pre ktorého bola práve armáda kľúčovým pilierom jeho moci.

Robert Gabriel Mugabe bol v rokoch 1975 až 1980 vodcom Afrického národného zväzu Zimbabwe (ZANU), čo bola militantná organizácia bojujúca proti nadvláde belochov. V období 1980 až 1987 bol premiérom. Hlavou štátu je od roku 1987. V súčasnosti je tiež predsedom strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF). Je vnímaný ako kontroverzný politik, ktorý pomohol oslobodiť Zimbabwe od britských kolonialistov a nadvlády belochov. Kritizujú ho však za to, že je zodpovedný za ekonomickú nestabilitu, rozmáhajúcu sa korupciu, porušovanie ľudských práv a rasizmus namierený proti belochom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy