Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Múzeum odstránilo figurínu Hitlera. Ľudia pri nej hajlovali a robili si selfie
Zdielať na

Múzeum odstránilo figurínu Hitlera. Ľudia pri nej hajlovali a robili si selfie

JAKARTA / Indonézske múzeum vizuálnych efektov, ktoré návštevníkov a návštevníčky povzbudzovalo, aby si urobili selfie s voskovou figurínou nacistického vodcu Adolfa Hitlera a obrázkom koncentračného tábora Auschwitz v pozadí, expozíciu po protestoch odstránilo.

​Múzeum voskových figurín v indonézskom meste Jakarta odstránilo zo svojej expozície figurínu Adolfa Hitlera, ktorá stála pred fotografiou bránou koncentračného tábora Auschwitz. Exponát stiahlo múzeum po rozhorčených reakciách zo zahraničia.

Návštevníci múzea si totiž robili usmievavé selfie s nacistickým vodcom, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach. Múzeum vizuálnych trikov De Mata si vraj až potom uvedomilo, že táto atrakcia mohla niekoho uraziť, napísal spravodajský web BBC.

"Nechceme vyvolávať žiadne pobúrenie," povedal prevádzkový šéf múzea Jamie Misbah. Cieľom inštitúcie na indonézskom ostrove Jáva je vraj výhradne vzdelávanie. Figurína Adolfa Hitlera v životnej veľkosti tu bola vystavená od roku 2014, napísala agentúra AP.

Na jednej z fotografií, ktorá vzbudila nevôľu, predvádza skupinka mladíkov nacistický pozdrav. Na iných fotkách sa ľudia po boku Hitlerovej figuríny usmievajú, zatiaľ čo majú za chrbtom vstupnú bránu do koncentračného tábora v Osvienčime.

"Všetko na tom je zlé. Ťažko sa hľadajú slová na vyjadrenie toho, ako veľmi je to zavrhnutiahodné," citovala agentúra AP rabína Abrahama Coopera z medzinárodného Centra Simona Wiesenthala. "To pozadie je nechutné. Je to výsmech obetiam, ktoré tam vstúpili a už sa nikdy nevrátili," dodal.

Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny v osvienčimskom tábore zahynulo 1,1 milióna ľudí, prevažne európskych Židov. Tiež tu umierali Rómovia a sovietski vojnoví zajatci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy