Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemci majú zvláštne chute. Servírujú medvedíka čistotného i líšku
Zdielať na

Nemci majú zvláštne chute. Servírujú medvedíka čistotného i líšku

Archívna reportáž

BERLÍN / Väčšina ľudí si nevie predstaviť, že by si pochutnala na mäse zo zvierat, ktoré sa bežne na tanieroch neobjavujú. V Nemecku sa ale príprava mäsa z bobra či z medvedíka čistotného stáva čoraz obľúbenejšou.

Vzhľadom na to, že sa v nemeckých lesoch zvieratám ako medvedík čistotný či jazvec mimoriadne darí, ľudia ich môžu si povolením v súlade so zákonom loviť a následne aj konzumovať. Podľa portálu Novinky.cz chutí neobvyklá zverina pri dobre príprave prekvapivo dobre. 

Ani nie pred rokom oslavovali nemecké média šéfkuchára z Lipska, ktorý svojim hosťom servíroval dobre prepečené mäso z medvedíka čistotného. Ani na sociálnych sieťach nemusíte hľadať dlho, aby ste sa dopracovali k tomu, ako chutí mäso z jazveca či dokonca z líšky. 

"Sú to len ojedinelé prípady," tvrdí Markus Stifter, hovorca poľovníckeho združenia spolkovej krajiny Hesensko. "Predpokladáme, že tieto zvieratá už niektorí ľudia ochutnali. Nie sú ale súčasťou nášho bežného jedálnička," potvrdila Petra Westphal z úradu, ktorý obhospodáruje štátne lesy. 

Nemci nie su jediní

Nemci ale nie sú jediní, kto si pochutnáva na takomto mäse. V americkom štáte Arkansas v meste Giller každoročne usporiadavajú slávnosť, na ktorej je práve mäso z medvedíka čistotného hlavným chodom. Tejto akcie sa zúčastňujú stovky ľudí aj celebrity. Z víťažku večere platí mesto štipendiá chudobným študentom. 

Napriek týmto novým chutiam zatiaľ nie je pravdepodobné, že by sa mäso z obdobných zvierat objavilo na pultoch supermarketov. "Náklady na veterinárne vyšetrenie by vyhnali cenu mäsa pekne vysoko," uviedol hovorca mesta Kassel Michael Conrad. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy