Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Britskej ministerke hrozí vyhodenie za stretnutia v Izraeli
Zdielať na

Britskej ministerke hrozí vyhodenie za stretnutia v Izraeli

LONDÝN / Britská ministerka Priti Patel môže prísť o svoje miesto pre návštevu Izraela. Kvôli tajným stretnutiam s izraelskými úradníkmi sa už ospravedlnila, jej zotrvanie v kabinete premiérky Theresy May je však ohrozené. Opozícia žiada spustiť vyšetrovanie.

Britskú ministerku pre medzinárodný rozvoj Priti Patel povolali z Afriky späť do Londýna. Jej neoficiálne stretnutia s vysokopostavenými izraelskými úradníkmi vyvolali politickú búrku, ktorá ohrozuje jej budúcnosť v kabinete Theresy May, ktorý má aj tak dosť problémov. Opozičná strana žiada vyšetriť stretnutia ministerky, ktoré podľa nich zjavne porušili protokol. Patel sa počas návštevy Izraela, ktorú si platila sama, stretla približne s tuctom politikov a zástupcov rôznych organizácií, vrátane premiéra Benjamina Netanjahua a Yuvala Rotema, vysokopostaveného predstaviteľa izraelského ministerstva zahraničných vecí.

Pokiaľ by naozaj prišla o svoje miesto, bola by to ďalšia rana pre konzervatívnu vládu Theresy May, píše CNN.Len minulý týždeň podal demisiu minister obrany Michael Fallon, ktorý je zapletený do škandálu so sexuálnym obťažovaním. Damian Green, de facto zástupca Theresy May, musel popierať obvinenia, že sa na jeho pracovnom počítači v roku 2008 našli "extrémne pornografické materiály." Bývalého ministra z Walesu, Carla Sargeanta, ktorého prepustili po neupresnených obvineniach ohľadne jeho správania sa, našli v utorok mŕtveho. Podľa britských médií išlo o samovraždu.

Je zvykom, že akékoľvek súkromné stretnutie britských ministrov v zahraničí musia byť oficiálne vopred oznámené a podliehajú prísnemu protokolu. Patel sa po medializácii svojej cesty hájila tým, že program stretnutí v Izraeli vznikal "za pochodu" a že o jej ceste vedel minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Nakoniec sa priznala, že Johnsona informovala až počas svojho pobytu a ospravedlnila sa: "Spätne vidím, ako moje nadšenie zapojiť sa takýmto spôsobom mohlo byť nesprávne pochopené a ako spôsob dohodnutie stretnutí a informovanie o nich neboli plne v súlade s obvyklým postupom. To mi je ľúto a ospravedlňujem sa za to."

Jon Trickett, labouristický tieňový minister vraví, že Theresa May má závažný dôvod spustiť vyšetrovanie správania ministerky Patel: "Kancelária premiérky potvrdila, že aj potom, ako bola prichytená, Priti Patel nebola úplne priama ani počas stretnutia s premiérkou ohľadne svojich tajných stretnutí a diskusií s členmi vlády cudzej krajiny." Patel totiž počas stretnutia premiérkou vynechala správu o dvoch ďalších stretnutiach v Izraeli. Údajne navštívila aj Golanské výšiny a dokonca mala rokovať o plánoch finančne podporiť tamojšie humanitárne operácie izraelskej armády - čo by bolo v protiklade s oficiálnou britskou zahraničnou politikou. Spojené kráľovstvo totiž - ako väčšina sveta - považuje Golanské výšiny za Izraelom okupované územie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy