Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Katalánsku pokračujú protesty. Odborári vyhlásili generálny štrajk
Zdielať na

V Katalánsku pokračujú protesty. Odborári vyhlásili generálny štrajk

BARCELONA / V Španielsku pokračujú protesty proti uväzneniu exministrov katalánskej vlády. Demonštranti skomplikovali dopravu v meste a odborári vyhlásili generálny štrajk. Konať sa má na budúci týždeň.

V Barcelone a v niekoľkých ďalších mestách Katalánska v piatok pokračovali protesty proti uväzneniu niekoľkých exministrov katalánskej vlády pre ich snahy o nezávislosť Katalánska. Jeden z nich bol podľa očakávaní prepustený na kauciu. Skupiny demonštrantov obmedzili premávku na diaľniciach v Katalánsku.

V rannej špičke zablokovali v Barcelone a jej okolí dôležité ťahy. Asi stovka ľudí blokovala diaľnicu aj v údolí Aran pri francúzskych hraniciach. Skupina študentov zablokovala koľajnice v meste Sant Cugat del Valles, čím spôsobila, že prímestské vlaky do Barcelony meškali. Študenti držali transparenty Slobodu pre politických väzňov. 

Starostka Barcelony Ada Colau zvolala na piatok ráno mimoriadne zasadnutie radnice, ktoré odôvodnila "veľmi závažnými bezprecedentnými činmi namierenými proti demokracii". Solidaritu s uväznenými katalánskymi exministrami vyjadrila aj časť miestnych poslancov v baskickom Bilbao. Približne dvetisíc ľudí demonštrovalo aj v katalánskej Girone. 

Súd v Madride v piatok zamietol odvolanie dvoch separatistických lídrov, ktorí tak aj po dvoch týždňoch zostávajú vo väzbe. Jordi Sánchez z Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC) a Jordi Cuixart z organizácie Omnium Cultural sú vo vyšetrovacej väzbe pre usporiadanie septembrovej demonštrácie. Tú zorganizovali v reakcii na raziu španielskej polície v úradoch katalánskej vlády a na zadržanie skupiny katalánskych úradníkov. 

Generálny štrajk v stredu

Španielsky ústavný súd v piatok zrušil dekrét, ktorým vyhlásili októbrové referendum o nezávislosti Katalánska, pretože odporuje španielskej ústave. Samotný zákon o referende z toho istého dôvodu ústavný súd anuloval už v októbri. Ústavný súd tiež odmietol prijať sťažnosť bývalej katalánskej vlády na obmedzenie autonómie Katalánska. Odôvodnil to tým, že vláda sťažnosť predložila skôr, ako bol článok o obmedzení autonómie aktivovaný. 

Konfederácia katalánskych zväzov (CSC) vyhlásila na 8. novembra generálny štrajk a vyzvala ostatné zväzy, aby sa pripojili. Oficiálnym dôvodom štrajku sú pracovné podmienky. CSC tiež oznámila, že od pondelka budú na pracoviskách organizovať kampaň proti obmedzeniu katalánskej autonómie španielskou vládou. Odborári chcú protestovať aj proti dekrétu, ktorým španielska vláda pred mesiacom zjednodušila sťahovanie firiem z Katalánska. 

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý sa momentálne nachádza v Belgicku, označil uväznenie členov svojho kabinetu za "vážny útok na demokraciu". "Žiadam okamžité prepustenie ministrov a koniec politických represií," vyhlásil Puigdemont. Dodal, že už to "nie je len vnútorná záležitosť Španielska". Uväznenie exministrov odsúdil aj futbalový klub FC Barcelona. "Klub FC Barcelona sa nazdáva, že činy ako tento neprispievajú k dialógu," uviedol klub v prehlásení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy