Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Experti prišli na to, prečo uhynuli tulene na Bajkale. Boli hladné
Zdielať na

Experti prišli na to, prečo uhynuli tulene na Bajkale. Boli hladné

BAJKAL / Desiatky tuleňov bajkalských, ktorých mŕtve telá našli na brehoch sibírskeho jazera, uhynuli pre nedostatok potravy. Uviedol to prokurátor špecializovaný na ochranu životného prostredia Alexej Kalinin s odvolaním sa na poznatky expertov, skúmajúci najhorší úhyn tuleňov bajkalských za posledných 30 rokov. Doteraz sa podľa médií našlo viac než 130 mŕtvych tuleňov.

"Kompletne sme preskúmali brehy v oblasti. Uhynuté zvieratá boli všetky hladné, v žalúdkoch nemali v dobe smrti potravu," povedal prokurátor agentúre Interfax. K nedostatku potravy podľa neho mohla viesť skutočnosť, že populácia tuleňov bajkalských sa v posledných rokoch výrazne zväčšila, tak úhyn môže predstavovať ukážku "prírodnej regulácie tulenej populácie" v praxi. 

Prokurátor tiež pripustil, že podľa miestnych obyvateľov na juhu Bajkalu výrazne ubudlo z rýb. Tulene sa pritom neživia ohrozenými omulmi, ktorých komerčný rybolov ruská vláda minulý mesiac zakázala, ale menšími rybkami. 

Verziu o úhyne tuleňov v dôsledku hladu a vyčerpania podporil tiež miestny náčelník veterinárnej správy, podľa ktorého je žiadúce "preskúmať celý potravinový reťazec", a to vrátane chemických a toxikologických testov rýb, ktorými sa tulene živia.

Experti majú v skúmaní príčin úhynu ďalej pokračovať. Laboratórne testy podľa úradov vylúčili, že by tulene opäť postihol mor, ktorý ich zdecimoval v 80. rokoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy