Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Madrid odvolal vládu v Katalánsku a rozpustil ich parlament
Zdielať na

Madrid odvolal vládu v Katalánsku a rozpustil ich parlament

MADRID / Španielsky premiér Mariano Rajoy v piatok oznámil rozhodnutie odvolať regionálnu vládu v Katalánsku a rozpustiť tamojší parlament. Následne v sobotu oficiálne prebral úrad katalánskeho premiéra Carlese Puigdemonta. Právomoci katalánskeho kabinetu prevezme ústredná vláda v Madride. Nové voľby sa v regióne majú konať 21. decembra. 

O svoju funkciu tiež prichádza aj šéf katalánskej polície a niekoľko ďalších vysoko postavených činiteľov, oznámil Rajoy v priamom televíznom prenose. 

Madrid tak reaguje na rezolúciu o vytvorení samostatnej katalánskej republiky, ktorú v piatok schválil katalánsky regionálny parlament. Senát následne odklepol premiérovú vládu pre obmedzenie katalánskej autonómie. 

Španielsky premiér tiež oznámil, že požiada ústavný súd v Madride, aby deklaráciu označil za nelegálnu. Súd už informoval, že zahájil príslušné procedúry a svoje rozhodnutie vynesie v najbližších dňoch. V uliciach sa zišlo tisíce ľudí, ktorí demonštrovali za jednotu Španielska. Niektorí sa dožadujú uväznenia zosadeného katalánskeho premiéra. 

Menšinový odborový zväz v Katalánsku vyhlásil od pondelka desaťdňový generálny štrajk. Veľké odbory sa zatiaľ nepripojili. Zvrhnutý katalánsky premiér Puigdemont povedal, že snaha o nezávislosť má byť nenásilná, ale vytrvalá. Vyzval k demokratickej opozícii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy