Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Autá budúcnosti. Celé z gumy a plastov
Zdielať na

Autá budúcnosti. Celé z gumy a plastov

BRATISLAVA / Autá budúcnosti by mohli prísť z Japonska. Prototyp predstavil výrobca len pred pár dňami. Okrem futuristického dizajnu ponúka takmer 100-percentnú bezpečnosť.

Vyzerá síce ako hračka alebo napuchnutý cukrík, ale v skutočnosti je to vážna vec. Takto si predstavuje budúcnosť bezpečnosti cestnej premávky jeden japonský výrobca gumových a plastových dielov pre automobilový priemysel.

Tie zelené časti na celom aute nie sú na okrasu. Slúžia na ochranu auta, ale aj chodcov. "Airbagy, ktoré sú zvyčajne vo vnútri auta, sme umiestnili z vonkajšej strany, ako napríklad na kapotu alebo blatníky, aby chránili celú karosériu. Chceli sme tak vyjadriť našu koncepciu bezpečnosti," vysvetľuje Takaši Išikawa z Toyoda Gosei co.

Airbagy a vlastne celá karoséria vozidla sú vyrobené z futuristického materiálu s názvom e-guma. Nenafukujú sa ako bežné airbagy, nejakým plynom. Namiesto toho menia svoj tvar pod vplyvom elektrického napätia. Stlačením gombíka tak auto môže meniť svoj tvar. V prípade zrážky s chodcom ochranné prvky aktivizujú špeciálne snímače.

So šoférovaním sa veľmi neráta, malo by jazdiť samé, človek sa iba povezie. Konečne auto, v ktorom by som mohol počas jazdy spať! A ešte popri tom vraj zvládne aj komunikovať s okolím. "Chceli sme to zostrojiť tak, aby sme umožnili komunikáciu nielen medzi autom a vodičom, ale aj medzi autom a chodcami," povedal Takaši.

Na tú komunikáciu slúžia práve všetky tie svetielka, ktoré sú vo vonkajších airbagoch schované. Auto sa teda dokáže na chodcov milo tváriť, žmurkať, prípadne výstražne blikať. Je jasné, že čosi takéto na bežných cestách tak skoro neuvidíme. Japonskí konštruktéri to mysleli skôr ako ukážku možností technológií blízkej budúcnosti. Najskôr sa vraj dočkáme niekedy okolo roku 2030.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy