Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Karibik, aký nepoznáte. Plasty a odpad vo vode
Zdielať na

Karibik, aký nepoznáte. Plasty a odpad vo vode

BRATISLAVA / Fotografia, urobená neďaleko ostrova Roatan, neďaleko Hondurasu, ukazuje potápača, ktorý sa chystá potopiť do vody plnej plastu. Odpad pravdepodobne vytiekol do mora z Guatemaly, po tom, čo krajinu zasiahli povodne. Jeden bojovník za ochranu oceánov povedal, že to bola pre neho najhoršia skúsenosť, akú kedy zažil.

Snímky, ktoré urobila fotografka Caroline Power, by ste v dovolenkových katalógoch určite nenašli. Snímky ukazujú temnejšiu realitu modrých morí, ktoré sú stále viac sužované prílivom plastov.

Na jednej z fotografií nasnímanej pri ostrove Roatán blízkosti Hondurasu je nasnímaný potápač, ktorý sa chce ponoriť do vody takmer úplne pokrytej odpadom. Na ďalšej fotografii je vidieť hladinu mora, v ktorej plávajú plastové fľaše, vrecia a ďalšie odpadky, ktoré zabraňujú slnečnému žiareniu preniknúť pod hladinu, píše Daily Mail

Detailné zábery znečistenej morskej hladiny odhaľujú desiatky jednorazových nožov a vidličiek, ktoré sa prepletajú medzi morskými riasami. Fotografka Carolline Power, zdieľala zábery na sociálnych sieťach, aby tak zvýšila povedomie o probléme, uviedla: "Musí to prestať. Premýšľajte o plaste, ktorý používate v každodennom živote.

John Houston zo spoločnosti Blue Planet Society, ktorý sa zaoberá ochranou oceánov poukázal na to, že sa plast rozkladá na mikroskopické častice, ktoré potom vstupujú do potravinového reťazca pomocou planktónu a rýb, ktoré tieto častice konzumujú. „Predpokladá sa, že až 90 percent morských vtákov zjedlo  nejaký druh plastu a existuje mnoho príkladov korytnačiek či veľrýb, ktoré považovali plast za potravu,“ uviedol Houston.

"Všetci hráme úlohu pri znižovaní množstva plastového odpadu, ale výrobcovia a vláda musia prevziať vedúcu úlohu. Je to globálny problém, ktorý si vyžaduje globálne riešenie," dodáva Houston. 

Ročne sa do oceánu dostane 8 miliónov ton plastov a každým rokom sa to zhoršuje. Američania každú hodinu spotrebujú 2,5 milióna plastových fliaš.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy