Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europoslanci schválili kontroly na hraniciach Schengenu. Chcú zabrániť teroristickým útokom
Zdielať na

Europoslanci schválili kontroly na hraniciach Schengenu. Chcú zabrániť teroristickým útokom

ŠTRASBURG / Zavedenie spoločného elektronického systému, ktorý by mal zlepšiť kontroly občanov tretích krajín na vonkajších hraniciach schengenského priestoru voľného pohybu v stredu na svojom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu schválili poslanci Európskeho parlamentu. Takzvaný systém vstupu a výstupu (EES) by mal uľahčiť aj kontrolu dodržiavania povolenej dĺžky pobytu cudzincov v EÚ.

Systém EES má slúžiť na ukladanie informácií o občanoch krajín, ktoré nie sú členskými štátmi Európskej únie. Ak by sa chceli títo ľudia dostať cez vonkajšie hranice do niektorej zo schengenských krajín, zaznamenali by pohraničníci ich meno, odtlačky prstov, snímky tváre a dáta vstupu, prípadne výstupu. Systém nahradí označovania pasov pečiatkami, a mal by urýchliť proces prechodu hraníc.

"Systém vstupu a výstupu pomôže pri odhaľovaní teroristov a ďalších zločincov, ktorí sa skrývajú pod falošnou identitou," povedal parlamentný spravodajca Augustín Díaz de Mera. 

Na vzniku systému EES sa poslanci a zástupcovia Rady EÚ zhodli už na konci júna.

Podľa eurokomisára pre otázky vnútra Dimitrisa Avramopulose systém okrem iného zjednoduší kontrolu dodržiavania povolenej dĺžky pobytu osôb z tretích krajín na územie schengenského priestoru. Po prekročení lehoty 90 dní pobytu v rámci obdobia 180 dní by mal systém automaticky upozorniť na nezrovnalosť príslušné úrady.

Systém je dôležitý aj kvôli boju s terorizmom a závažnou trestnou činnosťou, zdôraznil počas stredajšej dopoludňajšej debaty o návrhu nariadenia eurokomisár Avramopulos. Uľahčiť by mal tiež výmenu informácií medzi členskými štátmi. "Je nutné, aby sme vedeli úplne presne, kto k nám prichádza. Cieľom systému je zlepšiť riadenie vonkajších hraníc, predchádzať nelegálnej migrácii a uľahčiť riadenie migračných tokov," povedal komisár.

Augustín Díaz de Mera pripomenul, že páchateľ minulého teroristického útoku na vianočné trhy v Berlíne Anis Amri prekročil hranice schengenského priestoru za použitia pätnástich rôznych identít. Práve tomu by mal nový systém zamedziť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy